Vizita lui Basescu la Chisinau

Vizita lui Basescu la Chisinau

0 84

Prima vizita in strainatate in noul mandat a presedintelui Traian Basescu are loc la Chisinau si incepe miercuri, 27 ianuarie. Un eveniment asteptat cu interes la Chisinau si urmarit cu atentie chiar si la Moscova. Vizita presedintelui roman a produs, potrivit presei moldovenesti, mare agitatie, circulatia in centrul Chisinaului fiind blocata si oamenii scosi la deszapezirea trotuarelor, la minus 20 de grade, pe traseul pe care va trece Basescu. Singurul care pare sa gaseasca inoportuna prezenta lui in Republica Moldova este fostul presedinte, Vladimir Voronin.
Traian Basescu subliniaza importanta Republicii Moldova in politica externa a Romaniei prin faptul ca prima sa vizita in noul mandat are loc la Chisinau. Invitatia ii fusese facuta inca de la sfarsitul anului trecut de catre presedintele interimar Mihai Ghimpu. „Cu totii cunoasteti relatia speciala dintre Romania si vecinul sau din est. Ne leaga o istorie comuna, avem aceeasi limba si aceeasi cultura. Romanii traiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar aceasta realitate face din sustinerea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet. Nu intamplator, prima vizita pe care o voi efectua in strainatate, la inceputul noului mandat, va fi in Republica Moldova, peste exact o saptamana. Dupa o perioada in care bunavointa noastra a fost pusa la incercare, exista, acum, premisele pentru reconstruirea unei relatii bazate pe incredere, solidaritate si nazuinte comune, nucleu pe care nu vom pregeta sa-l valorificam in interes reciproc”, a spus presedintele Romaniei in alocutiunea rostita in fata ambasadorilor tarilor UE la Bucuresti, moment in care a reiterat liniile de actiune ale politicii externe.
Vizita lui Basescu a fost precedata de doua actiuni diplomatice romanesti: numirea ambasadorului roman in Moldova, pe Marius Lazurca – diplomat cu o inalta tinuta intelectuala, asa cum considera ministrul de externe ca e nevoie, precum si o persoana tanara si dinamica, dinamism pe care se asteapta sa il transfere si politicii bilaterale. Cea de-a doua actiune este o ilustrare a obiectivului de a a ne „manifesta activ in interiorul UE pentru includerea Chisinaului in spatiul unde, istoric vorbind, ii este locul”: crearea unui grup al prietenilor Moldovei si lansarea acestuia la Bruxelles, in contextul unei reuniuni a ministrilor de externe ai tarilor UE, la care a fost invitat de onoare seful diplomatiei moldovene, Iurie Leanca.
Vizita are loc si in contextul in care autoritatile Republicii Moldova au ales sa isi manifeste deschiderea fata de Romania – dupa atatia ani de raporturi inghetate si conflictuale chiar anul trecut, prin expulzarea ambasadorului roman – si printr-un gest simbolic: eliminarea sarmei ghimpate de la granita dintre Romania si Moldova, care urmeaza sa fie topita, iar din metal sa se faca un pod intre cele doua tari.
Basescu are o agenda incarcata la Chisinau, iar numeroasa delegatie care il va insoti indica faptul ca se vor discuta o serie de coordonate ale relatiei bilaterale. Potrivit Unimedia, presedintele va fi insotit de Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, Adriean Videanu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, Eugen Tomac, Secretar de stat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator, Tudor Pantiru, deputat, Constantin Simirad, Presedintele Consiliului Judetean Iasi. Evident, din delegatie face parte, in mod firesc, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.