Virusul gripei porcine, creat artificial?

Virusul gripei porcine, creat artificial?

0 101

Ca si alti virusi ciudati ai unor maladii ciudate, cuprinzand intreg globul, s-ar putea ca si virusul acestei gripe porcine sa fi fost creat in laborator si sa fi fost scapat, voit sau nu, din mana, cu consecintele pe care le cunoastem cu totii.Caci istoria consemneaza epidemii secerand din timp in timp zeci si sute de mii de oameni, dar acestea erau din cele cunoscute, cum ar fi ciuma sau holera, epidemii revenind ciclic de-a lungul anilor. Insa acest nou virus de gripa, cu evolutie si mutatii rapide, a dat de gandit oamenilor de stiinta, care s-au pus pe studii si lansari de ipoteze. Un asemenea caz este si australianul Adrian Gibbs.
Adrian Gibbs, un cercetator australian care lucreaza ca virusolog de mai mult de 40 de ani, a declarat, intr-un interviu, ca noua tulpina a gripei porcine isi are orginile in ouale pe care oamenii de stiinþã le folosesc pentru a crea viruºi, iar producatorii de medicamente le utilizeazã pentru a obþine vaccinuri. Gibbs, care a colaborat si la studiile care au condus la productia medicamentului anti-gripal Tamiflu, a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a analizat componenta genetica a virusului, in incercarea de a-i determina originea. El intentioneaza sa publice un studiu in care sa arate cum anume a fost posibila o astfel de eroare. Desi nimeni nu-i confirma teoria, informatiile sale au ajuns si la Organizaþia Mondiala a Sanatatii (OMS), care le cerceteaza.
Ipoteza lui Gibbs se bazeaza pe faptul ca genele virusului porcin au evoluat mult mai rapid decat genele altor virusuri gripale. Potrivit lui Gibbs, rata modificarilor genetice ale virsului gripei porcine este de trei ori mai rapida decat la orice alt virus aparut la porci, sugerand faptul ca a evoluat in afara corpului animalului.
„Orice s-ar fi intamplat de a dus la evolutia acestor gene, s-a intamplat cel putin acum sapte – opt ani. Asa ca ma intreb: de ce nu l-a descoperit nimeni pana acum? Nu cred ca cineva a creat virusul voit. Cel mai probabil, a survenit in urma unui act aleatoriu”, spune Gibbs.
Greseala s-ar fi produs la o fabricã de vaccinuri, crede Gibbs.
Oriunde si oricum s-ar fi intamplat beleaua si oricine ar fi facut pocinogul, este de condamnat neglijenta dovedita. Sau voita? Caci si aceasta poate fi o ipoteza, gandindu-ne la apriga concurenta care domneste si in industria farmaceutica.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.