Virusul A (H1N1) depistat in Romania

Virusul A (H1N1) depistat in Romania

0 94

Virusul A (H1N1) a fost identificat la o persoana din Bucuresti. Este vorba de o femeie de 30 de ani, care s-a intors pe 23 mai de la New York si a fost internata la Institutul Matei Bals.
In data de 26 mai, femeii i s-au recoltat probe la Institutul Matei Bals si in aceste zile se recolteaza probe si membrilor familiei care au fost izolati in aceeasi unitate medicala. Confirmarea rezultatelor analizelor a fost data de laboratorul de analiza de la Institutul Cantacuzino.
„Analizele femeii au fost trimise la Londra. Sistemul de alarmare a intrat in actiune”, a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac, care a mai spus ca Institutul Matei Bals este pregatit sa faca fata acestui caz.
Ion Bazac a anuntat ca femeia s-a prezentat la medic luni seara si ca toate persoanele cu care ea a venit in contact, inclusiv ceilalti pasageri ai cursei New York – Bucuresti, vor fi supusi unei anchete epidemiologice.
„Simptomele femeii au fost la inceput tuse si rinoree (scurgeri ale nasului – n.a.), iar apoi febra de peste 38 de grade. Pe 26 mai i s-au recoltat probele, iar astazi, dupa confirmarea infectarii cu virusul H1N1, s-a luat masura de izolare a familiei, respectiv trei persoane, tatal femeii si cei doi copii ai sai. Starea de sanatate a femeii este buna. In prezent i se face tratament cu antivirale”, a spus Bazac.
Ministrul Sanatatii a dat asigurari ca Institutul Cantacuzino va putea, in maxim trei luni de la momentul in care aceasta tulpina este izolata, sa produca vaccinul in Romania.
Potrivit ministrului, in prima luna, Institutul Cantacuzino va putea produce 2,5 milioane de doze.
„Capacitatea de fiolare in Romania este mult mai mare, motiv pentru care nu ne-am pus problema incheierii niciunui fel de contract cu nicio alta companie. Daca putem produce vaccin in Romania, trebuie s-o facem in Romania”, a precizat Ion Bazac.
De asemenea, ministrul Bazac a tinut sa precizeze ca, „daca situatia pandemica o va impune, voi prezenta Guvernului situatia si vom lua masurile corespunzatoare”.
Ministrul Sanatatii a asigurat ca in momentul de fata „nu sunt motive de ingrijorare”.
„Tinand cont de acest fapt, probabil ca in perioada imediat urmatoare, Institutul Cantacuzino va trece la producerea vaccinului obisnuit, antigripal, sezonier, si va modifica imediat capacitatea de productie si linia daca se va izola virusul si daca vom putea beneficia si noi de tulpina izolata”, a afirmat Ion Bazac.
Potrivit ministrului, la exameul de specialitate au fost reconfirmate 1,37% de cazuri noi.
Bazac a avertizat insa ca, odata contactat virusul, cel mai important lucru este sa se ia legatura cu Institutul sau cu cele mai apropiate sectii sau spitale de boli infecþioase.
„In felul acesta, vom putea avea o raportare cat mai exacta a cazuisticii, inclusiv clinice, si putem lua imediat masuri de izolare daca acest lucru se impune”, a precizat ministrul, avertizand, totodata, ca „efectele sunt extrem de severe daca respectivul caz nu se prezinta de urgenta intr-o sectie de boli infectioase”.
Pana in prezent se pare ca exista 99% confirmarea imbolnavirii femeii cu acest virus, iar autoritatile au luat toate masurile necesare in aceste cazuri.
Sa speram ca Romania va face fata acestei noi incercari si nu se va trece la politizarea situatiei, asa cum suntem obisnuiti in ultima vreme.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.