Va declansa America un distrugator razboi cu Rusia?

Va declansa America un distrugator razboi cu Rusia?

0 475

In ultima sa carte, generalul Sir Richard Shirreff, care a fost adjunctul comandantului fortelor aliate ale NATO in Europa in perioada 2011-2014, descrie un posibil scenariu capabil sa conduca la izbucnirea unui distrugator razboi cu Rusia, relateaza publicatia britanica The Conversation. Parca nici n-am avea adevaratul razboi al Lumii civilizate impotriva marelui adversar: TERORISMUL

Fara indoiala, precizeaza Ian Shields, autorul articolului, „2017: Razboi cu Rusia” (2017 War with Russia), ‘lucraea” este un roman literar. Dar care, la un moment dat, prezinta cu o forta de convingere uluitoare un incident, pe care imaginarul presedinte al Rusiei il foloseste in calitate de pretext pentru a declansa un razboi cu NATO.
Rusia isi extinde rapid spectrul tintelor sale militare, invadand tarile Baltice si, astfel, incepe un razboi mondial. Ingrijorator este faptul ca, intr-un interviu acordat postului de radio BBC Radio 4, autorul cartii a declarat ca rspectivul scenariu „este unul cat se poate de posibil”. Razboi1
Conform acetuia, liderul rus fie nu gaseste alt mijloc de a-si atinge obiectivele decat forta militara, fie el este un jucator irational.
Deci in mintea acestui manipulator, PUTIN este adversarul, nu Terorismul!

Presupunand prin absurd ca ar incepe un razboi cu Rusia. Cum s-ar derula?
Scenariul perioadei razboiului rece, care presupune existenta unor armate uriase, cu operatiuni militare tradionale, multe tancuri, avioane si victime, este invechit si foarte public probabil, crede Ian Shields in materialul sau.
Ambele parti dispun de resurse considerabile, chiar daca NATO depaseste Rusia din multe puncte de vedere: spre exemplu,
– Alianta are 3,6 milioane de militari, Rusia numai 800.000;
– NATO poseda 7.500 de tancuri, Rusia – 2.750;
– NATO poate ridica in aer 5.900 de avioane de lupta, Rusia doar 1.500.
Dar aceste cifre nu formeaza un tablou unic, pentru ca fortele Aliantei sunt raspandite pretutindeni in lume. Si, chiar daca Rusia ar reusi sa obtina un avantaj militar in regiunea Baltica, sa zicem, cat timp ar putea rezista? Pe de alta parte, nu trebuie neglijat faptul ca armatele moderne sunt mai putin numeroase, ele banzandu-se, intr-o mai mare masura decat inainte, pe tehnologii avansate. De aceea, batalii de amploare cu implicare tehnicii grele de lupta sunt putin probabile.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva, raza de actiune a rachetelor si instalatiilor de artilerie, precizia si forta de atac a proiectilelor inteligente, utilizarea sistemelor de supraveghere (sateliti, drone, sisteme de interceptare si urmarire), fac din teatrul modern de operatiuni unul extrem de periculos, subliniaza The Conversation.nave-de-razboi-din-flota-rusa-la-marea-neagra
Prin urmare, chiar daca armatele si unele batalii vor fi de mai mica amploare comparativ cu al doilea Razboi mondial, numarul mortilor, volumul distrugerilor si capacitatea ambelor parti de a transforma totul in praf si pulbere in calea lor, vor transforma o posibila confruntare intr-un conflict mult mai devastator, de mai mare durata decat oricare dintre razboaiele prin care omenirea a trecut de-a lungul istoriei sale.
In cadrul unui conflict modern, termenul de „camp de lupta” isi va pierde, practic, sensul: un razboi unde participa nave de lupta, submarine si avioane cu o mare raza de actiune, va deveni un razboi cu adevarat global, unde diferenta dintre tintele civile si miitare nu mai conteaza: va fi un razboi intre popoare, sustine semnatarul articolului.
Iar acest razboi se va duce nu doar pe Pamant: spatiul cosmic va ajunge alta arena de actiuni militare, la fel ca si spatiul cibernetic, unde ambele parti vor incerca sa discrediteze toate aspectele unei vieti normale, pentru ca razboiul va patrunde in toate sferele de activitate, de la politic, la infrastructura, informatie si comentarii!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.