USL si declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu

USL si declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu

0 101

Uniunea Social Liberala va discuta luni despre posibilitatea declansarii procedurii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, dupa ce seful statului a afirmat miercuri ca, „indiferent care este rezultatul la CCR” asupra ordonantei de urgenta a Guvernului privind inghetarea salariilor si pensiilor pentru anul 2012, „bani nu exista, daca ar exista, s-ar plati”.
„Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi. Aceste pozitii sunt extrem de iresponsabile si periculoase deoarece intaresc mesajul presedintelui despre abolirea statului de drept in Romania”, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Social Liberale.
„Tinand cont de aceste lucruri, am solicitat juristilor din partidele noastre sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a USL, un raport fundamentat cu privire la aceste actiuni grave pe care le consideram ca incalcand prevederile Constitutiei Romaniei”, se arata in comunicatul semnat de Crin Antonescu (PNL), Victor Ponta (PSD) si Daniel Constantin (PC).

Acest raport va trebui sa contina „o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutia Romaniei”.
In cazul in care, in urma analizei juridice si politice, USL va constata ca este vorba de o atingere grava adusa ordinii constitutionale, „nu va ezita sa declanseze procedurile de suspendare din functie a Presedintelui Basescu, chiar si in lipsa unei majoritati in Parlament”.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat intr-o interventie la Realitatea TV ca a cerut „o analiza juridica amanuntita” si ca se va stabili luni daca exista posibilitatea declansarii procedurii de suspendare a sefului statului. „Presedintele Basescu nu poate spune ca o sentinta poate fi respectata sau nu, nu are cum sa decida daca sunt bani sau nu. Aveti impresia ca banii de la buget ii aduce dl presedinte de acasa?”, a spus Antonescu

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca, indiferent de rezultatul sesizarii de catre Opozitie la Curtea Constitutionala a proiectului de act normativ care vizeaza inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, realitatea este ca ‘bani nu exista’.
„Depinde care va fi rezultatul la CCR, eu va pot spune insa ca, indiferent care este rezultatul la CCR, bani nu exista, daca ar exista, s-ar plati, pana la urma toti trebuie sa intelegem ca nu mai putem trai imprumutand bani pentru consum”, a spus seful statului, la postul public de radio, intrebat daca va promulga legea care face referire la inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, potrivit Agerpres.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.