USL s-a hotarat, Traian Basescu sub procedura de suspendare

USL s-a hotarat,
Traian Basescu sub procedura de suspendare

0 95

Asa cum era de asteptat Uniunea Social-Liberala a decis, luni, declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Opozitia nu putea sa spere solidarizarea romanilor in jurul noii coalitii pe vorbe ci pe fapte.
Peste 80% dintre romani considera ca actuale directie in care merge tara este gresita. Schimbarea absolut necesara a societatii romanesti, pericolul (mai mult sau mai putin real) a unui derapaj fata de principiile democratiei, excesele fara precedent ale Regimului Basescu, jaful banului public, coruptia si tot ce tine de o gestiune frauduloasa a tarii vor aduce cetateanul in situatia de a sprijini efortul Opozitiei in lupta cu actuala Putere.
Principalii liderii ai Opozitiei au fost cat se poate de transanti fata de noua actiune.

Crin Antonescu
„Speram sa avem sustinerea majoritatii poporului roman”, a declarat liderul PNL Crin Antonescu, adaugand ca „Incercam sa scutim de inca un an de suferinta cea mai mare parte a populatiei”. „Nu este un moft”, spun liderii USL (PSD, PNL si PC), care au anuntat ca in cadrul uniunii politice va fi constituita o comisie care va redacta cererea de suspendare, in paralel cu lansarea unei dezbateri publice pe aceasta tema. Cererea de suspendare va fi gata, cel mai probabil, intr-o saptamana, spun liderii USL. Decizia finala va apartine grupurilor parlamentare ale celor trei formatiuni din USL, care vor hotari daca solicitarea va merge sau nu in plenul Parlamentului.

Victor Ponta
„Domnul Basescu a reusit din 2009 sa isi subjuge in totalitate Guvernul. Nu mai exista Guvern, exista Traian Basescu care anunta masuri guvernamentale. A reusit sa ocoleasca sau sa isi subordoneze Parlamentul. (…) Domnul Basescu mai are o singura reduta, care se cheama Justitia, motiv pentru care se duce la CSM sa le spuna judecatorilor cum ar trebui sa judece, se duce la DNA si anunta cine va fi sef in continuare. Asta nu este treaba lui Basescu, ci a magistratilor. Lucrurile ni se par foarte grave, deci suntem obligati sa reactionam”, a declarat Ponta.
„Noi trebuie sa facem in asa fel incat sa ajungem la votul plenului (Parlamentului – n.red.)”, a afirmat Victor Ponta, adaugand ca, in opinia sa, cu votul populatiei nu vor fi probleme pentru USL.
El a spus ca articolele din Constitutie despre care USL apreciaza ca au fost incalcate de presedinte vor figura in cererea care va fi adresata Parlamentului si Curtii Constitutionale: „Totul se face in scris, vorbele se uita. Nu vreti sa le vedeti scrise?”, a raspuns el intrebarilor jurnalistilor. „Avizul Curtii Constitutionale nu este obligatoriu”, a adaugat Victor Ponta.
„Toti arestatii trec de la PDL si UNPR si in felul asta luptam impotriva coruptiei. Aceasta este lupta anticoruptie a lui Traian Basescu”, a mai spus Victor Ponta facand referire la parlamentarii, primarii si condsilieri care au trecut la PDL sau la UNPR.

Evolutia evenimentelor
Liderii USL isi anuntasera inca din 16 noiembrie intentia de a lua in discutie declansarea procedurilor de suspendare a sefului statului:”Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi”.
Ei s-au referit la faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat in aceeasi zi ca, indiferent de rezultatul sesizarii de catre Opozitie la Curtea Constitutionala a proiectului de act normativ care vizeaza inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, realitatea este ca „bani nu exista”.
Cei trei, care au semnat o declaratie in acest sens, considera ca aceste pozitii “sunt extrem de iresponsabile si periculoase”, deoarece intaresc mesajul presedintelui „despre abolirea statului de drept” in Romania: „Constatam, de asemenea, ca aceste semnale vin intr-o serie mai lunga de actiuni comise de presedintele Traian Basescu in ultima perioada, pe care le consideram vadit neconstitutionale”, se mai arata in mesajul transmis de cei trei lideri.
Liderii USL sustin ca, tinand cont de aceste lucruri, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a Uniunii, un raport fundamentat cu privire ‘la aceste actiuni grave’, care, in opinia lor, incalca prevederile Constitutiei.
Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutie.

Comisie speciala
PSD si PNL, au constituit o comisie care va redacta cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu are in componenta opt membri, patru de la PSD si patru de la PNL, transmite Mediafax, care citeaza surse din cele doua formatiuni politice. Din Comisie fac parte, printre altii, Calin Popescu Tariceanu, Eugen Nicolaescu, Dan Sova si Mircea Diaconu. Uniunea Social-Liberala a decis, luni, declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. „Nu este un moft”, spun liderii USL (PSD, PNL si PC), care au anuntat ca in cadrul uniunii politice va fi constituita o comisie care va redacta cererea de suspendare, in paralel cu lansarea unei dezbateri publice pe aceasta tema.
Componentii Comisiei din partea PSD: Dan Sova, Florin Iordache, Ioan Chelaru si, probabil, Toni Grebla, toti cu o pregatire juridica.
Componentii Comisiei din partea PNL: Calin Popescu Tariceanu, Eugen Nicolaescu, Ciprian Dobre si Mircea Diaconu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.