Un singur „căutător” de comori românești ale antichității strânsese mii de monede....

Un singur „căutător” de comori românești ale antichității strânsese mii de monede. Pretindea un câstig de o jumatate de milion euro!

0 147

Mii de monede și artefacte, obținute de braconierii arheologici prin detecții neautorizate în situri din județele Constanța și Tulcea, au fost descoperite și confiscate de polițiști hunedoreni împreună cu cei ai Direcției de Investigații Criminale, într-un dosar în care au colaborat autoritățile judiciare române și cele germane. Valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la 400.000 de euro.

În cauză, este vizat un cetățean româno-german cu domiciliul în Germania, bănuit de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. Din investigații a reieșit că acesta, în perioada 2009 – 14 octombrie 2015, ar fi dobândit și deținut un lot de 7.005 monede și 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni.
În fapt, membrii unei grupări infracționale ar fi efectat detecţii neautorizate, în siturile arheologice, de unde ar fi sustras artefactele. După efectuarea unor operațiuni specifice de curățare, restaurare și conservare, ar fi schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piața internațională de antichități, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite.

Astfel, le-ar fi transferat în străinătate, către persoana în cauză, pentru valorificarea lor, prin intermediul unor platforme online sau în târguri locale. Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național.
„În urma acțiunii Poliției Române, lotul de monede (alcătuit în majoritate din monede grecești de epocă imperială din cetățile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecești autonome, denari şi antoninieni romani, precum și monede de bronz de tip Lysimach și monede de tip Filip II din argint), precum și celelalte bunuri arheologice (cuprinzând 55 vârfuri de săgeată – semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr., un pumnal akinakes – o piesă arheologică rară, pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.) au fost indisponibilizate. (info Hd)

O parte din banii rezultați ar fi fost transferați către persoane implicate în braconajul de situri arheologice din România. Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.