Un pas inainte in regionalizarea Companiei Apa?

Un pas inainte in regionalizarea Companiei Apa?

0 156

In sedinta de luni a Consiliului Local, pe ordinea de zi s-a aflat si proiectul de hotarare privind asocierea Consiliului Local Brasov cu Consiliul Judetean si Consiliile locale a 12 localitati si intrarea ca actionar in cadrul Companiei Apa in vederea transformarii acesteia in operator regional.


Acest demers este necesar pentru accesarea de fonduri europene in vederea reabilitarii retelei de apa si canalizare din judet. Grantul acordat, respectiv 111 milioane euro, ar fi al doilea ca marime in tara, dupa cel primit de Municipiul Bucuresti in acelasi scop.


De cateva luni buni investitia este blocata din cauza disputelor intre Consiliul Judetean si Consiliul Local pe tema participarii la Compania Apa. Consiliul Judetean Brasov a dorit sa detina majoritatea si in consecinta puterea de decizie si in consecinta a votat o participare de 51% . Motivatia acestui gest a fost prezentata in repetate randuri de Presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu. Acesta a aratat ca, in timp, Consiliul Judetean a facut investitii mari in Compania de apa si in reabilitarea sistemului de alimentare cu apa si canalizare, in special in Municipiul Brasov. La un moment dat Cancescu sugera ca daca Primaria doreste un procent mai mare, sa plateasca o cota parte din investitiile realizate.


Avand in vedere pericolul de a se pierde o suma importanta, oficialii din ministerul mediului au solicitat intalniri cu partile implicate, insistand pe identificarea de solutii.


Dupa mai multe intalniri esuate, conducerile Consiliului Judetean si Primariei au convenit impreuna cu reprezentantii Ministerului Mediului doua variante de colaborare (cel putin asa a sustinut Promarul , care a prezentat cele doua variante plenului CL).


In ambele variante procentele de tinute de Cj si CL in Compania de Apa sunt egale, respectiv 42%, restul de 16% fiind impartit intre celelalte localitati partenere. In prima varianta actiunile repartizate Municipiului Brasov vor fi de doua tipuri, respectiv actiuni preferentiale cu dividend prioritar fara drept de vot, in limita unei patrimi din totalul actiunilor emise de societate (25% din capitalul social) si, respectiv, actiuni ordinare cu drept de vot, reprezentand 17% din capitalul social. Cea de-a doua varianta stipuleaza ca revocarea unui membru al CA al viitoarei societati sau a directorului general sa fie realizata cu voturile a 75%?plus?unu din numarul membrilor CA si nu cu?jumatate plus?unu.


Consilierii au optat pentru cea de-a doua varianta, urmand ca, in baza votului, sa fie incheiat un protocol de colaborare cu ceilalti parteneri si sa fie prinsa in bugetul pe 2008 suma reprezentand participarea CL la cofinantarea proiectului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.