Un nou muzeu medieval la Brasov

Un nou muzeu medieval la Brasov

0 173

La muzeul din Piata Sfatului nr.15 va avea loc marti, 8 septembrie, la orele 13,00, vernisajul expozitiei „Din tezaurul vechiului Brasov“.
Expozita are intentia de a fi o avanpremiera la deschiderea oficiala a Muzelui Civilizatiei Urbane a Brasovului.
Astfel, in premiera, in incinta cladirii medievale va putea fi admirata o pictura murala de o valoare inestimabila si mai multe piese muzeale.
Aceasta cladire a fost atestata documentar la 21 decembrie 1512, iar arheologic exstenta ei este plasata in .secolele XIII-XIV, adica pe la inceputurile existentei efective a Brasovului ca cetate.
A fost retinuta data de 21 decembrie 1512 pentru ca la acea data municipalitatea a alocat suma de 200 de florini pentru inzestrarea farmaciei orasenesti in aceasta locatie. Cladirea a fost apoi refacuta in anul 1566.
La parter se afla o incapere lunga si ingusta, reprezentand fostul gang, cu bolta, decorata cu o pictura care contine elemente florale si vegetale.
O alta incapere, mare raportat la acele vremuri, dar si la blocurile comuniste dinainte de ’89, este pictata in tehnica „al secco”, cu elemente vegetal-florale, ca lujeri cu frunze, flori si boboci in alb si ocru pe fond albastru ultramarin.
Cladirea a fost renovata in ultimii ani „mai cu spor”, in rest ea stand inconjurata de mult timp cu tot felul de carduri, asa cum se obisnuieste pe la santiere.
Este salutar vernisajul acestei expozitii – muzeu chiar in mijlocul centrului vechi, devenind astfel inca un punct de atractie pentru turisti si chiar pentru brasovenii care doresc sa stie cat mai multe din istoria orasului in care traiesc.
Asteptam si alte asemenea evenimente.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.