Un nou acord cu FMI=5-6 miliarde euro

Un nou acord cu FMI=5-6 miliarde euro

0 106

Noul acord cu FMI ar presupune suma de 5-6 miliarde de euro, dar valoarea ar putea creste pana la 8 miliarde, in functie de nevoia de finantare, ce va fi stabilita definitiv in martie 2011, au declarat surse guvernamentale pentru Ziarul Financiar.
Imprumutul va fi de tip preventiv, insemnand ca FMI va elibera la fiecare evaluare o anumita suma de bani, care nu va mai intra in contul BNR sau la bugetul de stat, ca pana acum. Banii vor ramane la Washington si vor fi disponibili pentru situatii neprevazute.
Romania va plati institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an, indiferent daca banii vor fi sau nu folositi.
Presedintele Traian Basescu a afirmat marti, la Palatul Cotroceni, ca Romania vrea un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International, care „sa nu ne dea bani, dar care sa ne ofere asistenta tehnica necesara”, transmite Agerpres (14 decembrie).
„Vrem un acord care sa ne dea asistenta tehnica necesara, fara sa ne dea bani, deci fara sa ne dea bani, pentru a accelera procesele de integrare in Uniunea Europeana. Romania a intrat in Uniunea Europeana, dar nu s-a integrat inca, mai avem foarte multe elemente de aquis de indeplinit, care sa ne canalizeze catre absorbtia mai rapida a fondurilor europene si care sa ne sprijine, prin expertiza, pentru o mai eficienta restructurare si eficientizare a aparatului de stat, exact pentru a creste competitivitatea aparatului de stat”, a punctat seful statului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.