UE: Instructiuni de folosire

UE: Instructiuni de folosire

0 266

Dupa ce au interactionat vartos cu institutiile europene Versace, Roberto Cavalli sau Dior, prin intermediul consoartelor ahtiate dupa acquis cu cardul si musai in perioada marilor soldari de peste an, diriguitorii trebilor mioritice cred ca stiu totul despre Europa.


Oricat de complexa si de diversa e Uniunea asta, in al carei melting pot ne topim si noi de vreo luna, politicieni romani au depistat unde sunt aplicate manerele si o manipuleaza dupa bunul plac.
Exista cel putin trei mari feluri de raportare la UE si la ce vrea ea de la noi, acum ca am aderat la dansa. Tustrele teribil de romanesti; atat de gresite si de viciate, incat e greu de spus care dintre ele traduce mai fidel specificul national.
Primul ia Uniunea de brat inca de la intrarea in tara; o jecmaneste de trei-patru taxe de ecologizare, o conduce indatoritor prin decor, ii vorbeste despre branza romaneasca si despre necesitatea ca ea sa se vanda in continuare la marginea drumului. Tine de traditie, nu-i asa, si este verisoara dulce cu taiatul porcului pe stil romanesc. Dupa ce-o perinda prin geografia carpato-danubiano-pontica, o scoate frumusel prin alt punct vamal, ii mai umfla o taxa de tranzit si-si ia ramas bun pana la integrare. Pe care si-o doreste cat mai indepartata.
Asta este Europa-sacosa. Europenii n-au de ce sa se planga; fostul presedinte al Frantei intre 1913-1920, Raymond Poincare, ii avertizase, pe vremea cand pleda ca avocat in Romania cauza unei companii concesionare austriece, ca aici sunt Portile Orientului, „unde totul este luat in zeflemea”, dupa cum suna celebra butada.
Ministresa Sulfina Barbu de la Mediu, bunaoara, ca o doamna cocheta ce se gaseste, o poarta ca pe o poseta, pe care si-o trece dintr-o mana intr-alta cu dexteritatea cu care jongleaza cu legea taxei pentru prima inmatriculare. In ciuda amenintarilor cu tribunalul venite din partea oficialilor europeni, experta noastra in inundatii si in inspiratie ecologica si fara noxe nu renunta in ruptul capului la pomenitul bir. Ca s-o vare cumva pe gat viitorilor cumparatori de autoturisme, a botezat-o parsiv taxa de mediu, dupa cugetari adanci impreuna cu ministrul Vladescu de la Finante, mai cunoscut pentru talentul competent cu care si-a incasat drepturile pecuniare in cazul privatizarii neprivatizatei CEC.
A doua maniera de a abuza de Europa este ceva mai barbatoasa si mai vulgara. In noua versiune, Europa nu mai are toarte ci este prevazuta cu gadgeturi mai moderne. Este Europa-joystickuri. Ultimul mare barbat care s-a jucat la ele este ministrul Atanasiu, de la AVAS. Fire belicoasa, asa cum sade bine unui fost ministru al Apararii, alungat de Basescu de pe metereze, starostele AVAS s-a aflat saptamana trecuta la Brasov, sa vesteasca societatilor Tractorul, Rulmentul si Nitramonia solutia lichidarii voluntare. Nu ca asta n-ar fi trebuit facut de multa vreme, cam de pe cand statul si-a asumat imbecil politica protectionista a marilor falimente industriale de la noi si a mascarii in strategie de stat a incompetentei manageriale. Dar acum „nu ne mai lasa UE” sa mai tinem in viata societati ce nu pot functiona independent. Aiurea! Statul n-are curaj sa recunoasca nici la spartul industriei ca nu e in stare de 17 ani sa gestioneze falimentul industriei, dar se pricepe sa ameninte cu spectrul UE niste muncitori fara perspectiva si fara abilitati, pe care i-a facut dependenti de pomana.
A treia ipostaza a UE face „MU” (doar oile lui Gigi Becali fac MUE, fiindca au pascut politica pe gazonul din Ghencea) si este numai buna de muls. Este Europa-uger si atrage ca un magnet omul politic. Partidul Democrat tocmai si-a trimis reprezentanti sa suceasca mintile romanilor plecati la munca in Italia si sa le capuseze relatia cu autoritatile italiene, pe care au intretinut-o pana acum in mod direct si neideologic. Asta dupa ce, nu de mult, organizatia PSD Brasov pretindea ca si-a deschis birou parlamentar la Roma, ca sa convinga intreaga comunitate romaneasca din capitala Italiei sa cultive trandafiri in urnele electorale.
Europa trebuie ca are mai multe fatete decat cele surprinse aici; dac-o fi sa-si mai arate una, as vrea sa vad aplicata cat mai curand Europa-copita in spatele cersetorilor de voturi de la cetatenii pe care i-au alungat peste hotare de cata protectie sociala le-au facut de la Revolutie incoace.
Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.