TVR1, Culcer la barfa Basescu

TVR1, Culcer la barfa Basescu

0 75

Dupa ce TVR, prin conducere, s-a facut portocaliu,Traian Basescu se invita periodic la o sueta cu dna Culcer. Miercuri seara in cadrul unei Editii speciale pe TVR 1, romanii care nu au schimbat postul si nici nu au spart sau inchis televizorul l-au vazut si ascultat pe Basescu cum munceste el pentru aceasta tara. Au fost atacate teme de la remaniere pana la “jalea” din sistemul de pensii sau de la votul uninominal pana (vrea sa modifice si Constitutia) pana la nostalgia dupa fostul coleg de Cabinet – ministrul teranist-liberal Remes.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
Despre remanierea guvernamentala

Eu nu am facut aprecieri pana acum. Acum va spun ca a fost depasit maximul crizei. Nu vobim de senilitatea lui Basescu asa cum a facut-o Tariceanu la Antena 3, atunci cand acesta nu-si reamintea ce a mai spus despre acest subiect. Dorim doar sa reamintim ca au mai fost cel putin doua dreclaratii legate de atingerea “varfului maxim” al crizei in octombrie 2009 si la inceputul anului 2010.

Despre remanierea guvernamentala
• Guvernul trebuia scos dintr-o anumita inertie in care intrase si cred ca remanierea care s-a produs, desi nu a adus niste personalitati, a venit cu niste oameni dornici sa se implice.
• Au fost discutii si in ceea ce-l priveste pe Emil Boc, dar e foarte bine ca se discuta in partid. Asta e partidul pe care-l stiu eu, un partid in care lucrurile se discuta pe fata in interior. Daca Emil Boc si-ar fi depus mandatul eram in foarte mare dificultate. In primul rand s-ar fi redeschis problema majoritatii guvernamentale si ar fi trebuit sa reinceapa negocierile. Iar dupa cum vad eu programele politice al PSD si PNL nu le vad capabile sa scoata tara din criza si ne-am fi inglodat si mai rau in datorii. Dar e foarte bine insa ca si premierul a fost avertizat.
• Am lasat la decizia PDL-ului sa-si desemneze acesti oameni, sunt partidul de guvernamant si trebuie sa-si asume intergral acest lucru.
• Parerea mea despre fostul ministru al Agriculturii este una buna. Este problema PDL-ului ca l-au remaniat. Poate trebuiau mai multe explicatii publice pe care fostul ministru trebuia sa le dea, dar eu cred ca ministru Dumitru a fost bun.
• Eu cunosc destul de bine acest partid. Povestile cu grupurile din interiorul PDL, cu grupul lupilor tineri, cu grupul Elena Udrea, cu grupul oamenilor lui Basescu… sunt povesti. Sunt oameni mai vechi sau mai noi in PDL, oameni mai obisnuiti cu disciplina de partid sau mai putin obisnuiti. Asta, da. Dar de aici pana la a construi grupuri… va pot spune cu siguranta ca nu exista grupuri in interiorul PDL.

Despre deficitul bugetar
• Ma gandesc la oameni cand vorbesc de masurile de austeritate, dar trebuie sa fim realisti si sa nu ne mai imprumutam la infinit pentru consum. Acelasi lucru l-am facut si in anul cu cea mai mare crestere economica. Guvernul Tariceanu a avut peste 5% deficit, iar banii astia s-au dus tot in consum si nu in infrastructura.
• Pentru la anul trebuie sa avem un deficit de 4,4% – asta inseamna 5,7 miliarde de euro.
• Avem 2,4 % din PIB deficit la pensii, asta inseamna 3,12 mld euro; avem 0,5% deficit la fondul de somaj – 600 mil. euro, 1,5 mld. euro datorii la firme -arieratele; pensiile militare, inca 0,5%. De unde facem autostrazi?
• Eu va spun ca vom imprumuta acesti pentru ca trebui sa platem pensii, salarii, ajutoare sociale, etc. Atunci trebuie sa ne hotaram: ne reducem cheltuielile pe zona asta cu deficite?
• Deficitul la fondul de pensii este un dezastru pentru Romania.
• Daca noi consumam si anul viitor timpul si nu tragem macar 1,5-2 miliarde de euro din fondurile europene, la sfarsitul lui 2011 banii se redistribuie si se face o ajustare a fondurilor, iar noi vom primi cote reduse.
• I-am rugat pe ministrii ca din deficitul de 5,7 miliarde de euro, macar 1,5 miliarde de euro sa fie folositi pentru investitii. Nu numai asta este sursa. Trebuie pus accent pe cresterea veniturilor printr-o mai buna activitate a ANAF-ului, a reducerii evaziunii fiscale.
• Indemnul meu este sa nu mai incurajam nemunca. Acel venit minim garantat, care a facut ca in mediul rural sa nu mai gasesti un om dispus sa mearga o zi la cules sau sapa, trebuie eliminat sau dat numai acelora care chiar au nevoie de el.

Despre ministrul de Finante
• Eu sper ca desemnarea pe care a facut-o PDL-ul (n.r. – Gheorghe Ialomitianu la Ministerul de Finante), si pe care eu am consfintit-o, care vine exact din zona de control din ANAF, sa fie de bun augur. Adica se va iesi din zona teoretica a finantelor, in care de regula se spune „nu am bani, deci nu am solutii”. Sper ca acest om sa imprime bune practici celor care fac controlul.
• Pentru ca vine cam din aceeasi zona, din economia reala, mi-as dori sa fie un ministru de Finante cum a fost Remes (n.r. – Decebal Traian Remes). Nu sa ia ciubuc, dar sa fie ca Remes – practic, aplicat spre rezolvarea problemelor, un ministru eficient.
• Eu am fost coleg in Guvern cu Remes si nu l-am auzit o data pe omul asta spunand „Nu sunt bani”, mereu a cautat solutii. In 1996 – 2000, oricate proiecte am facut eu, ramaneau pe hartie, contrar la ce s-ar intampla azi, cu abordarile din Ministerul de Finante, atunci s-a reabilitat cea mai mare lungime de drumuri nationale. La Remes ma duceam si-i spuneam „Gaseste-mi bani”, si-mi gasea. Si fara scandaluri la licitatii.
• Ialomitianu este un ministru din economia reala, care as vrea sa aiba eficienta pe care o avea Remes. Nu in partea nefericita a incidentului, cred ca a fost un incident de parcurs la Remes, dar asta e. Eu asa l-as vrea pe ministrul Finantelor, eficient din punct de vedere al surselor de finantare.

Despre contributiile pentru drepturi de autor
• A fost un cadou pe care l-a facut un ministru care pleca. S-a gandit sa lase o bomba in urma lui, ceea ce a fost al doilea element de lipsa de fair-play.
• Sunt 4,5 milioane de salariati care contribuie la sitemul de sanatate si 20 de milioane de beneficiari. Eu cer acestui guvern sa largeasca baza de impozitare. Toti beneficiarii, indiferent ca sunt someri, pensionari, ca traiesc din drepturi de autor, beneficiaza de sistemul de stat?
• Toata lumea sa plateasca contributia de 5,5% la sanatate. Masura va fi impopulara, dar trebuie luata.

Despre repatrierea tiganilor
• Din primii 500 de romi repatriati nu a fost niciunul infractor.
• E clar ca efortul nostru major este sa nu periclitam parteneriatul strategic cu Franta. Este un document politic extrem de important, care pe multe alte paliere functioneaza.
• Nu le dau dreptate guvernantilor francezi in pozitia pe care o au, dar in acelasi timp nu putem pasa responsabilitatea numai la ei. Este o mare responsabilitate si la noi, sunt cetatenii nostri, dar cea mai mare responsabilitate este chiar la romi. Intr-o Europa civilizata, fiecare este responsabil pentru soarta lui.
• Nimeni nu ii opreste ca, in loc sa isi trimita copiii la cersit, sa ii trimita la scoala. Statul roman le-a creat conditii.
• Aici eu nu sunt adeptul populismului. Vai, iata, cetatenii romani sunt expulzati abuziv din Franta. Noi poate n-am facut suficient, dar primul care este responsabil de soarta sa este cetateanul.
• Noi vorbim de integrarea romilor. In unele cazuri vorbim de integrare, dar, in altele, sub acesta formulare, se intelege asimilare, lucru care nu este deloc delor european.
• Noi discutam despre tiganii nomazi, este o parte a culturii lor. Avem inteligenta de a gasi o formula prin care sa nu ii obligam sa stea intr-un loc?. Ei nu vor sta.
• Tigani, da, nu romi, ca sa nu ne confundam unii cu altii.
• Da, o spun si eu, cred ca Guvernul francez actioneaza in afara conditiilor unui stat european.
• Trebuie gasite alte formule, nu sa le dea 300 de euro. Inainte au fost mai generosi, le-au cumparat oi, cate 15 oi, si radeau aici tiganii ca ei nu au crescut oi in viata lor, le vindeau a doua zi. Poate ca gasim o formula sa ii ajutam sa isi cumpere rulote.
• Trebuie sa inteleaga toti ca problema romilor nomazi este o problema a Uniunii Europene. Noi, cand am intrat in UE, eram 22 de milioane dintre care si o jumatate de milion de romi, atat spun cifrele oficiale din recensamant. Stiau foarte bine ca Romania are si aceasta comunitate. Astazi nu pot sa spuna ca nu mai sunt europeni sau nu au drepturi europene.
• Daca vor veni la Bucuresti (n.r. oficialii francezi) sa ne dea lectii nu vom rezolva nimic. Daca vor veni sa cautam solutii impreuna atunci vom gasi.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.