TRIDENT JOUST exerciţiul derulat la Cincu pana la la 28 iunie

TRIDENT JOUST exerciţiul derulat la Cincu pana la la 28 iunie

0 443

Începând de duminica până la finalul exerciţiului militar TRIDENT JOUST, în 28 iunie, comandamentul Forţei de Răspuns a NATO va activa în România, la Cincu.

O aeronavă militară de mari dimensiuni, cu 115 militari NATO la bord, a aterizat pe Aeroportul Internaţional din Sibiu.

Este cel mai mare transport de forţe reprezentând Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, care organizează, în aceste zile, în poligonul de la Cincu – judeţul Braşov, exerciţiul TRIDENT JOUST.

La acesta participă peste 1.000 de militari din 25 de ţări membre ale Alianţei Nord Atlantice. Este pentru prima data când structuri ale unui Comandament Aliat Întrunit sunt dislocate în România şi, tot în premieră, este exersat transferul comenzii şi controlului Forţei de Răspuns a NATO spre o locaţie temporară.

radiojurnal

In cadrul acestui exercitiu, pentru prima data, structuri ale unui Comandament Aliat Intrunit se vor disloca in Romania si, tot in premiera, va fi exersat transferul comenzii si controlului Fortei de Raspuns a NATO spre o locatie temporara. Astfel, acest comandament se va muta temporar in Romania pe durata exercitiului.

Grupul de Sprijin Logistic Intrunit (JLSG), cu sediul la Napoli, isi muta comandamentul in Bulgaria pentru a exersa capacitatea de sprijin a exercitiului TRIDENT JOUST 15. Este pentru prima data cand Grupul de Sprijin Logistic Intrunit se muta in Bulgaria si se antreneaza la o scara larga, intr-un mediu operational complex, pentru a confirma capacitatea comandamentului JLSG de a se disloca si functiona ca un comandament de sprijin logistic la nivel de teatru de operatii, informeaza Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat.

„Exercitiul este proiectat sa testeze capacitatea Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli de a conduce o operatie de aparare colectiva a Aliantei”, a spus amiralul Mark Ferguson, comandantul Comandamentului, atunci cand a anuntat desfasurarea exercitiului, luna trecuta, impreuna cu ministrul roman al apararii nationale, Mircea Dusa. „Aceasta dislocare va testa capacitatea operationala a oamenilor mei prin schimbarea comenzii si controlului intre comandamentul de la Napoli si elementele inaintate care au fost dislocate la Cincu”, a mai spus amiralul Ferguson.

TRIDENT JOUST este parte componenta a operatiei ALLIED SHIELD. Exercitiile NATO din aceasta serie sunt de natura defensiva si fac parte din setul de masuri de asigurare ale Aliantei Nord-Atlantice. Activitatile se vor concentra pe cresterea interoperabilitatii, a capacitatii operationale si a celei de reactie in randul statelor aliate si partenere.TRAGERI CINCU

Seria ALLIED SHIELD include exercitiul NOBLE JUMP, prima dislocare pentru antrenament a unitatilor cu nivel de reactie ridicat din cadrul Fortei Intrunite cu Nivel de Reactie Foarte Ridicat (VJTF). Ea mai include BALTOPS, un exercitiu naval aliat ce se va desfasura in Marea Baltica si SABER STRIKE, un exercitiu al fortelor terestre desfasurat in statele baltice. In total, aproximativ 14.000 de militari vor participa la aceasta serie de exercitii ce au loc in luna iunie pe teritoriul Aliantei.

„Aceste exercitii demonstreaza ca NATO se transforma si se adapteaza pentru a raspunde noilor provocari de securitate cu care se confrunta Alianta, asa cum au fost ele identificate la Summit-ul din Tara Galilor”, a spus amiralul Ferguson, precizand ca „ALLIED SHIELD demonstreaza hotararea Aliantei, capacitatea sa crescuta de raspuns si angajamentul fiecarei natiuni membre pentru apararea colectiva.”

Romania si Bulgaria ofera sprijin si resurse suplimentare exercitiului, in calitate de natiuni gazda. Armata Romaniei a cuplat exercitiul national cu trageri reale VIFORUL 15 la exercitiul TRIDENT JOUST, pentru a contribui la imbunatatirea pregatirii tuturor participantilor.

Misiunea Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli este sa pregateasca, sa planifice si sa desfasoare operatii militare pentru a mentine pacea, securitatea si integritatea teritoriala a statelor membre ale Aliantei. In fiecare an, Comandamentul Aliat Intrunit de la Napoli alterneaza comanda operationala a Fortei de Raspuns a NATO cu Comandamentul Aliat Intrunit de la Brunssum, Olanda.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.