Trafic de influență pentru vânzarea ieftină a CET Brașov

Trafic de influență pentru vânzarea ieftină a CET Brașov

0 85

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de joi, a unei persoane particulare, suspectată fiind de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, informează Agerpres. Procurorii anticorupţie au întemeiat ordonanța de reținere argumentând că societatea CET Braşov se găsește în procedură de insolvenţă din anul 2011, datorită acțiunii în justiție a Consiliul Local Braşov, care deține CET-ul.
„În prezent, lichidatorul judiciar desemnat de instanţă organizează vânzarea prin negociere directă pe bază de oferte în condiţii de supraofertare, conform Legii 85/2006, pentru vânzarea în bloc sau pe loturi, la preţul total de 16.843.950 euro”, se arată în comunicatul DNA.

Inculpatul își aroga calitatea de intermediar între ANAF București și cumpărător
Din această perspectivă, spun procurorii, ,,în perioada februarie 2021 – martie 2021, bărbatul i-ar fi pretins unei persoane (martor în cauză) suma de 4.000.000 euro, pentru sine şi pentru alţii, susţinând că are posibilitatea reducerii preţului de vânzare al obiectivului CET Braşov, de la suma de 17.000.000 euro la suma de 11.000.000 euro şi lăsând să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor publici de la cel mai înalt nivel din cadrul ANAF Bucureşti, ANAF Braşov, a Ministerului Mediului, a Consiliului Judeţean Braşov şi a Primăriei Braşov”.
Totodată, inculpatul, l-ar fi prostit pe martor că îi va influența pe funcţionarii publici decidenți în procedura de scoatere la vânzare a bunurilor CET Brașov ,,să diminueze preţul de vânzare al obiectivului, să înlăture sarcinile de mediu aferente unei suprafeţe de teren, deşi aceste menţiuni nu erau trecute în caietul de sarcini şi că îl va ajuta în vederea obţinerii autorizaţiei de demolare într-un termen scurt”.

Mita disimulată printr-un contract de consultanță
„Pentru a crea aparenţa unei tranzacţii legale, inculpatul i-ar fi solicitat martorului constituirea şi depunerea sumei de bani într-un cont escrow, disimulată ulterior în preţul unui contract de consultanţă”, consemnează anchetatorii DNA.
CET Brașov mai face obiectul unui proces penal declanșat de DNA Brașov împotriva fostului primar al Brașovului, George Scripcaru, și a firmei distribuitoare de energie termică preluată de la CET, proces care se desfășoară în prezent în procedură de apel formulat de DNA la Înalta Curte de Casație și Justiție.
La judecata pe fond desfășurată la Curtea de Apel Brașov fostul primar a fost achitat

Libiu Matescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.