Top costul CDS – Romania printre cele mai riscante!!

Top costul CDS – Romania printre cele mai riscante!!

0 55

Deciziile care s-au luat la Bruxelles au produs reactii pozitive la nivelul burselor. Investitorii par a fi ceva mai receptivi la ultimele aanunturi facute la summit UE.
Totusi evolutia costurilor de asigurare impotriva riscului de neplata aferent tarilor membre UE (Credit Default Swap), pare a avea evolutii extrem de mari de la tara la tara.
Dintre cele 23 de tari pentru care Bloomberg prezinta date si evolutii, in cazul a 10, cotatiile au scazut, iar in cazul a 13 au crescut, cea mai mare scadere fiind inregistrata de Germania, de la 104 la 99 puncte (-4,8%), iar cea mai mare crestere a fost inregistrata de Danemarca, de la 115 la 123 (+7%).
Practic o cotatie CDS de 100 de puncte inseamna un plus de 1% la dobanda pe care un stat trebuie sa o plateasca pentru a se imprumuta de pe pietele financiare.
In ce priveste Romania, cotatiile au crescut cu 1,1% si au ajuns la 442,36 puncte, acest nivel fiind al saselea cel mai mare din Uniunea Europeana, dupa Grecia (tara aflata practic in faliment si cu un CDS aberant, de peste 10.000 de puncte), Portugalia, Irlanda, Ungaria si Italia.
Anul trecut in toamna, cand CDS-ul aferent Romaniei era de cca. 250 puncte, dobanda la care ne imprumutam era usor mai mare de 5%, iar acum, probabil cu greu am putea obtine dobanzi mai mici de 7%.
Pentru comparatie, in februarie 2009, cand criza a atins apogeul, cotatiile se apropiau de 800 puncte, moment in care CDS-ul Ungariei era de 600 puncte, cel al Poloniei de 400 puncte, iar cel al Bulgariei de 650 puncte.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.