Titluri de stat au căutare – romănii au cumpărat de 80 de...

Titluri de stat au căutare – romănii au cumpărat de 80 de mil. lei

0 174

Autorităţile anunţă că de la lansarea, pe 15 iunie, a titlurilor de stat Centenar, cetăţenii au cumpărat astfel de instrumente de economisire în valoare de 80 de milioane de lei.

Titlurile sunt destinate numai populaţiei, au o valoare de un leu, dobânda, de 5% şi scadenţa la cinci ani. O persoană poate acumula cel mult 100.000 de unităţi.

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a precizat că emisiunea de titluri de stat „Tezaur”, ediţia Centenar, reprezintă un instrument clasic şi sigur de economisire pentru persoanele fizice. Eugen Teodorovici a mai arătat că această emisiune de titluri de stat are o maturitate de cinci ani, în sensul că pot fi răscumpărate în 2023. Cu toate acestea, cei care au cumpărat până acum, dar s-au răzgândit, pot să primească banii înapoi până pe 6 iulie 2018.
După această dată, titlurile de stat vor putea fi răscumpărate după 9 iulie 2023. Dobânda este de 5% pe an, care este mai mare decât la bănci, a mai spus Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici: Foarte important este faptul că, pe lângă dobânda de 5% pe an, cei 10% impozit pe venit aplicat la dobânzile la bănci, în cazul de faţă nu se aplică. Sunt costurile zero pentru cei care doresc să investească, atât la subscriere, cât şi la retragerea numerar, iar costul pe care noi îl suportăm ca şi stat pentru tranzacţiile pe care Poşta Română le operează este de 0,1%, în general activitate din partea Poştei Române.

Valoarea maximă care poate să fie cumpărată este de 100.000 de la Poştă şi 100.000 de la trezorerii, a mai precizat ministrul finanţelor. Eugen Teodorovici a mai arătat că titlurile de stat pot fi cumpărate doar de persoanele fizice care au împlinit 18 ani.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.