Tinutul Secuiesc a fost mutat de pe harta in zori

Tinutul Secuiesc a fost mutat de pe harta in zori

0 213

Placutul bilingv, hranit din mana de liderii maghiari numai cu discursuri subversive si carnita de roman majoritar, s-a facut mare, scriam zilele trecute, si a ajuns ditai panoul. Pe care scrie cu litere de-o schioapa Szekelyfold in ungureste si cu caractere minuscule „Tinutul Secuiesc” in romaneste, si care marginea pana azi dimineata granita dintre judetele Brasov si Covasna.


Zic marginea, pentru ca obiectivul amplasat ostentativ de administratia judeteana Covasna in buza localitatii Chichis nu se mai iteste de pe marginea soselei. Nici nu s-a crapat bine de ziua ca echipele Agentiei Nationale de Drumuri au si purces ieri la dezafectarea panoului. Practic, Tinutul Secuiesc a fost mutat de pe harta cand mijeau zorile.


Explicatia la vedere pentru vrednicia matinala a lucratorilor de la drumuri ar putea fi buna chivernisire a zilei. Sefii drumarilor si-or fi spus ca un lucru inceput dis-de-dimineata are mai multe sanse de realizare decat taraganarea lui catre miezul zilei. Din acelasi registru este si dorinta de a evita caldurile de la orele pranzului si profitarea de racoarea diminetii, cum ar proceda un administrator chibzuit.


Motivatia harniciei matutine este de cautat, insa, in alta parte. In artagul deputatei peremiste prezente la inaugurarea panoului secuiesc de saptamana trecuta, in prezenta liderului UDMR Marko Bela. Duduia delegata de Vadim sa-i strice maghiarului suprem bucuria panotarii marelui sau vis de intemeiere a Tinutului Secuiesc il lua la rost atunci pe Marko intr-o ofensiva in stil curat peremist. Iar fraza care a parut dictata de insusi tribunul a fost: „Va dati seama ce iesea aici daca veneam insotita de vreo 200 de romani?”.


Tot argumentul multimilor a contat si in calculele ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, cand decidea sa amane dezafectarea panoului, programata initial sambata. Se pare ca secuimea era reunita toata in jurul unei celebrari importante din zona. Le-ar fi venit greu drumarilor sa explice unei adunari de maghiari pasnici si beti de ce le reteaza pancarta gigantica pe care isi pictasera, destul de stangaci, simbolurile comunitatii.


Cand Orban anunta amanarea marii actiuni de indepartare a tuturor panourilor publicitare ce nu respecta distanta legala de 7 metri de la drum, toata lumea a crezut ca lucrarile vor avea loc, in buna traditie romaneasca, haaaat pe la sfarsitul saptamanii, lunii sau eventual anului. Nimeni nu si-ar fi inchipuit ca drumarii se trezesc cu noaptea-n cap sa taie la semne si pancarte ilegale.


Cei mai nemultumiti trebuie ca sunt lucratorii de la drumuri din alte patru judete, luati din asternuturi sa curete soselele de panouri abuzive. Pierduti in explicatii pentru graba lor de le pune la pamant, drumarii din Covasna au declarat chiar timid ca panoul buclucas a fost primul intalnit in cale de echipa cu ochii carpiti de somn.


Marea gaselnita a lui Orban a fost de a imbraca actiunea de la Chichis intr-o manevra de respiratie nationala. Pentru a nu face pe nimeni sa creada ca statul ar avea ceva cu ungurii si cu insemnele lor.
Va sa zica, din pricina unui panou secuiesc, cinci judete s-au apucat de primenit soselele. Va dati seama ca asta ar fi sansa de curatare a Romaniei? De moloz, panotaje si personaje indezirabile? Tot ce ramane este ca organele sa depisteze macar o casa secuiasca fara autorizatie, vreun functionar maghiar corupt sau vreo privatizare dubioasa pe ritm de ceardas.


Jumatatea maghiara din Ludovic Orban trebuie ca stie cum se traduce in ungureste pilda aia cu capra vecinului.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.