Tigarile tot mai scumpe

Tigarile tot mai scumpe

0 160

Pretul pachetelor de tigari va creste cu 40 de bani incepand cu 1 septembrie, odata cu majorarea accizei la tutun cu 7 euro, de la 57euro/1.000 de tigarete la 64 euro/1.000 de tigarete, anunta Mediafax, citand reprezentantii principalilor producatori din Romania.
„Pentru cresterea de accize din aprilie majorarea s-a facut tot in doua etape, una de 30 de bani si alta de 40 de bani. S-a luat deja o decizie de scumpire in iunie, cu 30 de bani, pentru a acoperi majorarea de acciza programata pentru 1 septembrie, sa nu fie un soc prea mare. Urmeaza inca una, probabil va fi ca in aprilie, adica o crestere totala de 6.000 – 7.000 de lei vechi. Vom studia noua structura de acciza si se va aplica o majorare de 30 – 40 de bani”, a declarat directorul corporate affairs al JTI Romania, Gilda Lazar.
Guvernul a decis in luna martie, printr-o ordonanta de urgenta, majorarea accizei totale la tutun cu 14 euro in acest an, respectiv o suplimentare cu 7 euro de la 1 aprilie, la 57 euro/1.000 de tigarete, urmata de o crestere tot cu sapte euro, care se va aplica incepand cu 1 septembrie, cand taxa va ajunge la 64 euro/1000 de tigarete.

In 2010 – un pachet, mai scump cu un leu
Potrivit noului calendar aprobat de Guvern, acciza totala la tigarete va creste cu 10 euro/ 1.000 de tigarete incepand cu 2010, ceea ce in opinia marilor producatori va duce la o majorare a preturilor in medie cu 1 leu/pachet.
„Din nefericire se accelereaza si contrabanda, Vanzarile legale scad, e total curioasa evolutia. Cine are bani fumeaza premium si prestige, segmente aflate in crestere, dar scad vanzarile pe segmentele ieftine, care nu mai sunt chiar asa ieftine. Se duce consumul catre contrabanda. Pana acum profilul consumatorului de contrabanda era barbat, 55 de ani si din mediul rural, dar acum se muta catre tinerii care nu-si mai permit noile preturi. Dupa calculele noastre contrabanda a depasit 20% si se asteapa noi cresteri, fata de 13 – 14% anul trecut”, a adaugat Gilda Lazar.

Cea mai bine vanduta categorie de tigari din Romania are un pret de 7,5 lei/pachet, aproximativ 1,8 euro.
British American Tobacco, Philip Morris International si Japan Tobacco International detin peste 95% din piata tigarilor si produselor din tutun din Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.