Tiganii. Istoria unui popor european !

Tiganii. Istoria unui popor european !

0 143

Primele doua volume ale audiobook-ului “Tiganii. Istoria unui popor european”, in lectura publicistului Emil Hurezeanu, vor fi lansate duminica 23 noiembrie, ora 13, 30, la standul Grupului Humanitas, in cadrul targului de carte Gaudeamus 2008, eveniment ce se desfasoara in perioada 19 – 23 noiembrie, la pavilionului Romexpo din Capitala.
Audiobook-ul, realizat dupa cartea lui Sir Angus Fraser, cuprinde 8 volume (12 CD-uri), primele doua intitulandu-se “Origini” si “Primele migratii”.
La lansarea de duminica vor lua parte, alaturi de Emil Hurezeanu, istoricul Neagu Djuvara, publicistul Gabriel Liiceanu si traducatorul Vlad Russo.

“Cartile scrise, rostite si apoi auzite pe disc, la gura sobei, in castile insotind, precum niste cercei utili, joggingul sau in automobilul ratacit in traficul metropolitan, au devenit ultima oferta, de avarie high-tech, a posteritatii erei Gutenberg in societatea post-industriala. Beneficiile acestui exercitiu sunt multiple, cel mai important ramane insa cartea. Ea nu dispare, ci se transforma”, a precizat Emil Hurezeanu.
Inca de la misterioasa lor aparitie in Europa, acum mai bine de noua sute de ani, tiganii au refuzat sa se inscrie in cadrele unei existente stabile, conforme cu conventiile sociale acceptate. Asa se face ca obiceiurile si cultura lor au ramas practic neintelese, pastrarea propriei lor identitati izbindu-se de respingerea societatilor cu care au convietuit.
Cartea lui Fraser incepe cu cercetarea originii lor indiene, continuand cu migratiile ce i-au purtat din Evul Mediu pana in zilele noastre prin Orientul Apropiat, Europa rasariteana si cea occidentala.
Cercetand radacinile istorice ale acestui fapt, Angus Fraser ii subliniaza efectele in diferite epoci – de la frecventele expulzari din trecutul mai indepartat pana la ‘holocaustul uitat’ din timpul celui de-al doilea razboi mondial -, trasand totodata un viguros tablou al prezentului.
“Cartea lui Sir Angus Fraser, “Tiganii…”, care a fost tradusa din engleza in romana la Editura Humanitas, este un adevarat monument de eruditie, care ne aduce o masa de informatii asupra migratiei tiganilor si raspandirii lor in Europa. Prin voluminoasa ei bibliografie, va ramane un pretios instrument pentru orice cercetator al problemei de acum inainte”, a declarat istoricul Neagu Djuvara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.