Terra, de nerecunoscut peste o suta de ani

Terra, de nerecunoscut peste o suta de ani

0 99

Specialistii spun ca peste o suta de ani, Terra va fi de nerecunoscut
Deja de ani buni meteorologii avertizeaza ca, de la an la an, pe Terra se inregistreaza temperaturi din ce an ce mai ridicate. Motivul il constituie schimbarile climatice provocate de incalzirea globala. Cauzele sunt multiple: poluarea, defrisarile, cresterea emisiilor cu efect de sera si reducerea stratului de ozon.
Toate acestea duc la topirea gheturilor, atat a celor din zonele arctice si antarctice, cat si a zapezilor de pe crestele muntilor. De altfel, potrivit specialistilor, calota glaciara va fi doar o amintire in secolul XXII. Urmarile vor fi pe masura.
Nivelul oceanului planetar va creste cu cel putin 3 metri. In acelaºi timp, partea de sud a Europei va fi afectata de seceta, de incendii de vegetatie, suprafaþa agricola se va reduce, iar debitele raurilor vor scadea.
In America de Nord, tornadele si uraganele vor fi mult mai puternice, multe regiuni vor fi afectate de inundatii, iar altele de incendii de vegetatie. Dar cel mai afectat continent va fi Africa, unde suprafata agricola, si asa putina, se va reduce cu 50 la suta, zonele de coasta vor fi sub apa, iar populatia va fi decimata de epidemii.
Asia va avea de suferit din cauza scaderii debitelor raurilor. Regiunile de coasta si deltele, foarte populate, vor fi inundate. In toata lumea, resursele de apa potabila se vor reduce drastic, iar lipsa apei va atrage dupa sine foamete, epidemii, crize economice si conflicte militare.
Flora si fauna vor fi serios afectate, peste un sfert dintre speciile de plante si animale din prezent vor disparea. Pe termen lung, cei mai afectati vor fi locuitorii din orase, care depind de utilitati si de servicii. Incidenta bolilor cardio-vasculare, a afectiunilor digestive si a alergiilor va creste.
Scenariul apocaliptic prinde contur inca de pe acum. Arhipelagul indonezian, de exemplu, a pierdut in ultimii 10 ani 24 de insule din cele peste 17.000, si aceasta din cauza catastrofelor naturale si a cresterii nivelului oceanului.
Iata un scenariu care nu este o poveste despre Bau-Bau, ca sa sperie copiii neascultatori. Este o poveste de groaza pentru adultii care, distrugand natura, isi fac lor si intregii omeniri, viitorului acesteia, un rau atat de mare, incat sa duca la disparitia vietii de pe Terra, care, in loc sa ramana Planeta Albastra, va semana cu sora ei mai mare,Marte, o planeta a mortii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.