Teodor Melescanu nu „lamureste” interesul lui Petre Roman in afacerea schimbarii denumirii...

Teodor Melescanu nu „lamureste” interesul lui Petre Roman in afacerea schimbarii denumirii din tzigan, in Rom!

3 468

Fostul ministru de Externe in Guvernul Vacaroiu, Teodor Meleşcanu, lămureşte contextul în care s-a propus pentru prima dată înlocuirea termenului traditional”ţigan” cu cel de „rom”.
In 1993, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat ţărilor membre să folosească în documentaţia oficială termenul „roma” pentru a denumi această comunitate  europeana, spunea Meleşcanu. În acea perioadă, România nu era membră a Consiliului Europei, aşa că recomandarea nu ne… viza în mod direct. „Noi am avut doar statut de invitat la reuniunea la care s-a votat recomandarea, în condiţiile în care România nici nu era în procedurile de aderare la acest organism. În virtutea acestui lucru, şi România a analizat aplicarea acelei recomandări care făcea ca în documentele româneşti să fie folosit termenul «rom», a explicat Meleşcanu.
Propunerea înaintată Consiliului Europei de schimbare a numelui etniei a venit doar din partea organizaţiilor de ţigani din diferite ţări, sponsorizate de afara (de cine?), care au făcut un lobby intens pentru acest lucru, precizează fostul ministru de Externe.
In 1995, Teodor Meleşcanu a înaintat un memorandum către premierul de la acea vreme, Nicolae Văcăroiu, în care preciza că noua denumire a unei etnii, extinsă pe tot continentul va determina confundarea ei cu românii şi România.melescanu-dep-juramant
Am atras atenţia asupra pericolului de a fi confundaţi, lucru care ne va crea o mare problemă. Pe paşapoartele româneşti exista vocabula «ROM» înaintea numelui titularului paşaportului, care evident venea de la România. Un alt argument pe care l-am expus în memorandum era acela că majoritatea marilor societăţi cu capital de stat conţin în titulatură particula «rom» care s-ar putea astfel deprecia: Tarom, Petrom , Rompetrol , Romsilva, Romarta, Romarm, etc.  (inca, la acea dată companii de stat – n.n.)”, îşi expune Meleşcanu argumentaţia.
Memorandumul nu a fost aprobat de premierul Nicolae Văcăroiu, dar a provocat o campanie de presă virulentă împotriva ministrului si a Guvernului.
„Ziarul România liberă (va amintiti cine-l conducea si mai ales cine il finanta n.r.) a prezentat acel memorandum cu acuzaţia de xenofobie şi rasism. L-au dat în facsimil şi au provocat o anumită presiune publică, dar totul trebuie privit în contextul electoral, pentru că în 1996 erau alegerile”, mai spune Meleşcanu.
„Fiecare etnie are dreptul să se numească cum vrea, dar în acest caz riscăm să devenim victima unei confuzii de care şi noi aveam dreptul să ne apărăm”, încheie Meleşcanu, spunând că îşi menţine părerea pe care a expus-o în 1995. (Mult mai tarziu a venit Petre Roman Ministru de Externe si vicepresedinte in Guvernul CDR)

COMENTARII

  1. Daca exemplul de mai sus ar fi fost singular as fi crezut ca tot ce se spune despre etnia dlui Roman Petre sunt rautati venite din invidie. Nu, adevarul este ca diferenta dintr eei si noi este imensa si tine in primul rand de caracter. Imi amintesc ce spune Benjamin H. Freedman, consilierul presedintelui W. Wilson, despre etnia din care facea si el parte. „În Ziua Iertării, ca evreu, intri în sinagogă şi rosteşti o rugă, singura rugă care te obligă să rămâi în picioare. Această rugă scurtă se repetă de trei ori: ea se numeşte Kol Nidre. Ruga se referă la un acord pe care-1 faci în clipa aceea cu Atotputernicul Dumnezeu, în sensul că orice promisiune, declaraţie sau jurământ pe care-1 vei face în următoarele 12 luni să fie nul şi neavenit. Jurământul nu va fi jurământ; promisiunea nu va fi promisiune. Acestea nu vor avea nicio valoare. Cu atât mai mult, Talmudul reaminteşte evreului că ori de câte ori face o promisiune sau un jurământ, să nu uite că legământul făcut sub Kol Nidre, de Ziua Iertării, îl scuteşte de respectarea lor. Deci, cât de mult ne putem noi baza pe loialitatea evreilor? Ne putem baza pe loialitatea lor la fel de mult cât s-au bazat germanii pe loialitatea lor, în 1916. Şi, fără îndoială, noi, americanii, vom avea aceeaşi soartă pe care au avut-o germanii, şi din aceleaşi motive”.
    Asa stau lucrurile, o spune cat se poate de clar Benjamin H. Freedman, pe un evreu ca Petre Roman nu te poti baza.

  2. Dar de ce n-ai spus mata ,atunci ,in 2000 lucrurile acestea?Acum a zburat Gaia…

  3. Asa e, dupa 2 ani a devenit Petre Roman Ministru de Stat (adica vice al Guvernului CDR) si Ministru de externe .
    De ce insa l-a mancat in kur pe Roman sa faca un Memorandum,care sa infirme…
    memorandumul lui Melescanu, ce isi produce,bine merci, efectul de 5 ani,fara sa „moara” nimeni?
    De exemplu Grecia s-a opus ca Fosta Republica Jugoslava a Macedoniei,sa se numeasca vreodata Macedonia – provincie istorica greceasca – si asa a ramas ! Cu toate protestele „internationale” ale Monicai Macovei ,numita la acea data, cu sprijinul puternicului lobby Soros , un fel de Comisar pentru…europenizare in noua Republica. Iar Macedonia a rams denumita oficial,FRJM,adica in toate documentele U.E.
    doar Fosta Republica Jugoslava a Macedoniei !! Si niciodata Macedonia,provincia greceasca
    legata nemijlocit de numele marelui Alexandru Machedon , nu se va numi vreodata altfel!
    Degeaba te cheama Roman , daca nu simti romaneste!! Tu de ce nu ti-ai schimbat numele in Rroman?!
    .In cazul „tziganiei” de care vorbim, denumirile rom/rrom/rromanes/rromani/rroma ,nu s-ar fi putut „internationaliza” fara acceptul Guvernului Romaniei, adica a doi neispraviti: Petre Roman,care a propuuus,
    si Mugur Isarescu,care a oficializat prin semnatura aceasta blasfemie!
    Astfel nu s-ar mai fi petrecut enormitatea-anticipata de Melescanu!- ca si la recentele Jocuri Olimpice, numele Romaniei sa apara scris si difuzat unei audiente mondiale de peste 1(un)miliard de telespectatori ,
    scris tziganeste: Rromania !!
    Asa ca dati-mi voie sa inchei cu tot naduful in rromales: Hai siktir , Petre Roman! Hai siktir, Isarescu!!
    d.d.rujan

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.