Taxa auto este o joaca de unul singur

Taxa auto este o joaca de unul singur

0 76

Taxa auto de prima inmatriculare, zisa de mediu si poreclita apoi cu o alta denumire buclucasa, nu masoara doar inventivitatea guvernantilor in materie de stabilit biruri. Care, fie vorba nu doar intre soferi, pare inepuizabila si functioneaza ca pe roate odata starnita. Incapatanarea isterica a lui Vosganian & stuff de a ne baga cu orice pret zisa taxa pe gat (sau, mai degraba, de a ne-o scoate pe nas si din portofel) a probat si putinta unui fenomen despre care nimeni nu stia nimic. Acela ca te poti opune taxei, ca de altfel oricarui alt abuz pecuniar nascocit de putere, in calitate de simplu cetatean.


Chiar daca guvernarea se scunde in spatele unui gigantic si hidos mecanism functionaresc, nu ai nevoie de platosa vreunui partid sau organizatie pentru a infrunta hidra contopista care pune biruri, zeciuieli si dijme. La Arad, un cetatean oarecare, fara sa fi fost membrul vreunui partid si fara sa fi dat fuga sa se planga vreunei organizatii bune la suflet, si-a angajat doar un avocat si a invins Guvernul in instanta. Toate argumentele rasuflate debitate cu impertinenta de Tariceanu pe posturi de televiziune si in ziare in favoarea blestematei de taxe nu fac nici cat o ceapa degerata in fata unei sentinte definitive si executorii a tribunalului.


La Brasov, o femeie al carei nume autoritatile se feresc sa-l dezvaluie, a deschis si sub Tampa calea recuperarii banilor platiti drept taxa pentru aducerea unui automobil din strainatate. Doamna petenta nu este nici macar membra a ACR, club care s-a oferit sa puna la dispozitia automobilistilor expertiza necesara sustinerii eventualelor cauze la tribunal.


La nivel de partide, jena impotentei este cu atat mai mare cu cat sunt mai rasunatoare protestele impotriva taxei. PSD, PDL, PRM si alte formatiuni minuscule se screm sa promoveze motiuni de cenzura pe tema taxei, dar totul se rasufla cand se intalnesc in jurul mesei de negociere.


Daca nu era trustul Realitatea sa puna taxa la zid, nici mama coalitiei de partide n-ar fi reusit sa stranga de la romani cele 122.000 de semnaturi cate au ajuns pe masa Comisiei Europene, de s-au crucit oficialii Bruxelles-ului. Care, de la ultimul protest al Spaniei, ce numara doar 7.000 de iscalituri, n-au mai vazut nimic asemanator.


Scena cu cetateanul solitar fata in fata balaurul guvernant, are, sa recunoastem, partea lui de eroism si o doza romantica induiosatoare. In spatele glazurii de poveste cu zmei taxatori si feti-frumosi contribuabili se ascunde realitatea cruduta si amaruie dintr-o Romanie plina de binevoitori.


In fata nedreptatii esti singur-singurel.


?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.