Țările căzute în prizonierat la ruși în 1945 după 1990 au ajuns...

Țările căzute în prizonierat la ruși în 1945 după 1990 au ajuns prizoniere la americani

0 387

Nu e clar ce importanta are daca I.Maniu a fost, ori n-a fost la acea intrunire din seara de 22 august. Important era (si este) daca Maniu, ori oricare altul din cercul sau i-a comunicat maresalului Antonescu ca rusii au acceptat ca, in cadrul unui eventual armistitiu, Romania sa nu intoarca armele din oficiu impotriva trupelor germane aflate in tara.
Chestiunea e ca nimeni nu stie ce conditii de armistitiu au acceptat rusii prin ambasada lor de la Stocholm si nici macar daca au acceptat un armistitiu.
La data de 22 august 1944 operatiunea Iasi-Chisinau era deja declansata si se afla in parametri. Evident ca operatiunea a fost pregatita cu destul timp in urma, fara a se fi luat in calcul vreun armistitiu cu romanii.
Chiar cu perspepctiva unor pierderi mai mari, rusii preferau sa intre in tara in pozitia de cuceritori si nu de aliati.
In acelasi timp, din intreaga economie a faptelor politice si diplomatice, pe care azi le cunoastem, rezulta limpede ca anglo-americanii nu doreau nici ei un asemenea armistitiu.
Ei doreau, in secret (un secret descifrat insa de Stalin) ca frontul de Est sa ramana cat mai tare, pentru ca asta cerea din partea rusilor (dar si a germanilor) eforturi epuizante si, mai ales impiedicau, ori intarziau semnificativ armata sovietica sa ocupe tarile din Vestul Romaniei.
Maresalul Antonescu a intuit just ca anglo-americanii nu au nici un interes ca Romania sa pice brusc cu urmari strategice de prima importanta si, asa fiind, s-a bazat pe rezistenta.
Daca rezista cateva luni pe fortificatii si pe Carpati si apoi venea iarna, exista posibilitatea fie ca rusii sa nu ne mai ocupe deloc ( exceptie Moldova), fie sa accepte un cu totul alt armistitiu.
Cred ca, la nivelul a ceea ce se stia atunci, era singurul calcul acceptabil.( De exemplu-atunci nu se stia de biletelul lui Churchill.
Nici nu stia ca deja se hotarase ca fostii sefi ai statelor invinse sa fie spanzurati, iar tarile sa fie facute prizoniere, asa cum au fost si sant si in ziua de azi, cand prizonierelor Rusiei li s-a refuzat libertatea fiind luate prizoniere de americani)

Aurel S.
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.