Targ de Pasti la Muzeul de Etnografie

Targ de Pasti la Muzeul de Etnografie

0 624
Oua imbracate in dantela, oua incondeiate sau pictate cu ceara colorata, icoane pe sticla si lemn ori costume populare romanesti. Toate pot fi gasite la Targul de Pasti organizat de Muzeul de Etnografie. Expozitia cu vanzare cuprinde obiecte create de artisti, mestesugari si designeri din intreg judetul.
Doamna Violeta Roman lucreaza dantela tip „frivolite” de la varsta de 9 ani. De aproape 15 ani a vrut sa impartaseasca mestesugul si publicului larg asa ca a inceput sa expuna minunatele dantele, lucrate cu multa rabdare si placere, la targuri si expozitii. De 5 ani a inceput sa imbrace in dantela si ouale inrosite de Pasti.
Tehnica se numeste „frivolite” si se face cu suveica. La noi in tara a fost adusa de sasi iar la inceputul secolului XX era folosita de doamnele din inalta societate. Pentru un rezultat deosebit este insa vorba de multa munca.
La Targul de Pasti de la Muzeul de Etnografie se mai gasesc insa si altfel de produse traditionale cu specific pascal. Sunt expuse oua incondeiate, oua pictate cu ceara colorata cu diverse personaje desprinse din universul satului dar si icoane pe sticla si lemn. Toti mesterii populari care expun la targ sunt din judetul Brasov.
La targ pot fi gasite si alte obiecte cu specific pascal dar si accesorii cu motive traditionale: posete hand made, braie pictate manual cu vopsea rezistenta la spalat, ori podoabe lucrate de mana. Targul este deschis pana pe 14 aprilie de marti pana duminica intre orele 9-17.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.