„Țara noastră este silită să facă același tip de politici europene cu...

„Țara noastră este silită să facă același tip de politici europene cu celelalte țări din UE”

0 224

După ce Eurostat a publicat situația comparativă a deficitelor cu care lucrează statele membre ale Uniunii Europene, cunoscutul analist Petrișor Peiu a facut o analiză despre starea economiei românești în cadrul emisiunii „Raport despre economie”.

Pozițiile financiare ale statelor
În anii trecuți, analistul a spus că, în 2018, nivelul veniturilor bugetare au fost de 46% pentru un stat din UE, iar 46.5% au fost nivelul cheltuielilor. În 2019, nivelul mediu al veniturilor a fost tot de 46% din produsul intern-brut, iar la nivelul mediu al cheltuielilor au fost înregistrate 46,6% de procente. „Deci, aceeași marjă de 0.5% – 0.6% deficit buget mediu”.
„În 2020, s-au înregistrat 46.2% procente pentru nivelul veniturilor din produsul intern-brut, respectiv o creștere spre 53% a cheltuielilor bugetare medii ca pondere în PIB
”, potrivit lui Petrișor Peiu. „Adică, un deficit de peste 10 ori mai mare decât cel tradițional din anii 2018 și 2019, 6.8% din PIB a fost deficitul mediu din 2020”.

Economia României
Analistul a specificat că România a avut 32.8% din PIB în ce privește nivelul veniturilor bugetare, iar nivelul cheltuielilor a fost de 39.9% din PIB.
„Cu alte cuvinte, noi strângem la bugetul general consolidat trei sferturi din cât strânge un stat din UE în medie și avem la dispoziție pentru a cheltui pe politici publice 40% din cât se cheltuie în medie”, a spus Peiu.
De aici, analistul a transmis două concluzii.
„Prima concluzie e că avem un deficit bugetar mult mai mare, 7.1% din PIB anul trecut, fiind un deficit bugetar cu 50% mai mare decât media UE”.
A doua concluzie are la bază faptul că România a înregistrat un nivel al cheltuielilor mai mic de 40% din produsul intern-brut. „Țara noastră este silită să facă același tip de politici europene cu celelalte țări din UE”, a declarat analistul. „Acestea au o medie de 51.6% din PIB, adică au un disponibil mai mare cu 30% decât avem noi”.
Petrișor Peiu a precizat că rezultatul acestui tip de politică în care există venituri mici la buget este, „pe de o parte, faptul că avem un deficit bugetar mare, iar pe de altă dispunem de mai puține resurse să facem același tip de politică cu celelalte state europene”. Deci decaljul față de țările vestice nu doar că se a menține ci chiar va crește. Acceptarea unui asemenea dictat de la Bruxelles este un gest de trădare a intereselor românilor condamnați în continuare la sărăcie.
Analistul este de părere că România nu va putea asigura același ritm de creștere în ce privește calitatea educației, a sănătății, respectiv alte tipuri de politici publice, „atât timp cât avem o limitare de acest fel la nivelul veniturilor bugetare”.

NOTA
Emisiunea „Raport despre economie”, moderată de Petrișor Peiu, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 15. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.