Szeklercounty

Szeklercounty

0 86

Cica asta ar fi versiunea in engleza a denumirii „Tinutul Secuiesc”, inscriptie plasata pe cele sapte porti ce se vor proptite la intrarile in acest tinut.
Nu ma prea pricep eu la engleza,dar stiu ca „land” inseamna „tara”,iar la tinut i se zice „county”, deci ar fi normal sa scrie „Szeklercounty”.
Iar daca o dam pe germana, tot nu pica bine, caci si la acestia „Land” inseamna „tara”, iar pentru tinut se zice „Gau” sau „Landschaft” eventual.
Nu intru in amanunte lingvistice,ci ma gandesc doar la faptul ca, daca tot se intra prin aceste porti intr-un tinut atat de deosebit – daca tot a necesitat porti – pe ele nu trebuia zugravita perechea de tarani secui,ci insusi sf.Petru – Peter-bacsi, sau cum i-or zice ei – impreuna cu sf.Ildiko. Se intelege ca la tzol secuiesc si tragandu-i un ceardas infocat. Pista-bacsi si cu Ildi-neni pazind intrarile in secuime!
Lasand gluma la o parte,este insa de mirare faptul ca cei ce conduc Romania nu iau nicio masura impotriva unor asemenea actiuni sovino-separatiste,cum sunt si plantarea acestor porti, actiuni care, pas cu pas, tind spre o autonomie nemeritata din toate punctele de vedere.
Unii cititori m-au catalogat, cand am mai scris despre asemenea lucruri, drept sovin si deraiat si in multe alte feluri mai aspre. Am lasat potopul sa cada asupra mea dupa zicala ca apa trece, dar pietrele raman.
In februarie am scris espre precedentul Kosovo. Iata ca tinuturi din Caucaz – citate atunci de mine drept viitoare pretendente la separatism si independenta iluzorie – o iau pe aceeasi cale. Ce va sta scris,in engleza,pe panoul de intrare intr-un asemenea tinut caucazian? „South-Osetialand”?
Urmeaza Ucraina,”u kraina” insemnand ceva in genul „la margine” sau „la o parte”?
Si daca interesele marilor puteri o cer,vine randul „Szekelyf?ld”-ului?
Puschea pe limba si desteapta-te, romane!

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.