Surpriza la Oslo – Obama, laureatul Nobel pentru Pace 2009

Surpriza la Oslo – Obama, laureatul Nobel pentru Pace 2009

0 148

Barack Obama a castigat premiul Nobel pentru Pace 2009 si acest lucru a starnit oarece valuri prin capitala Norvegiei si nu numai.
Juriul Comitetului Nobel i-a acordat presedintelui american premiul „pentru eforturile extraordinare de a intari diplomatia internationala si cooperarea intre popoare”.
Nascut pe 4 august 1961 in Hawaii, dintr-un tata de culoare originar din Kenya si o mama alba din Kansas, Barack Hussein Obama a vazut lumina zilei intr-o perioada in care rasismul domina America si in care drepturile civile ale americanilor de culoare erau, practic, inexistente.
El insusi intreba retoric, in campania electorala: „Cine ar fi crezut acum patru decenii ca un negru numit Barack Obama va deveni candidatul Partidului Democrat?”.
Obama nu numai ca a reusit, dar a devenit primul presedinte de culoare al Statelor Unite si, acum, laureat cu premiul Nobel pentru Pace.
Juriul Comitetului Nobel i-a acordat presedintelui american premiul „pentru eforturile extraordinare de a intari diplomatia internationala si cooperarea intre popoare”.
„Comitetul a acordat multa importanta viziunii si eforturilor lui Obama in vederea unei lumi fara arme nucleare”, a declarat presedintele Comitetului norvegian Nobel, Thorbjoern Jagland.
Premiul va fi decernat la Oslo azi, in 10 octombrie, data-aniversara a mortii fondatorului, industriasului si filantropului suedez Alfred Nobel, cel care a inventat dinamita si a facut avere din ea, fara insa a o dori arma de distrugere. Premiul consta intr-o medalie, o diploma si un cec de 10 milioane de coroane suedeze, adica aproape un milion de euro.
Oare si lui Obama i se va pune intrebarea tampita pe care unii reporteri o pun la noi: ce veti face cu banii?
Din 1901 pana in prezent prestigiosul premiu a incununat 96 de personalitati si 20 de organizatii internationale. Comitetul International al Crucii Rosii a fost recompensat de trei ori cu aceasta distinctie, iar Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati de doua ori.
Anul acesta, Comitetul de la Oslo a primit nu mai putin de 250 de nominalizari, din care invingator a iesit, dupa cum s-a vazut, cel care va salva , dupa cum se spera, America si Pacea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.