Superstitii din popor de Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

Superstitii din popor de Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

0 243

Data de 29 August este o zi importanta in calendarul crestin-ortodox, caci ea marcheaza un eveniment deosebit: taierea capului Sf. Ioan Botezatorul.
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini. Fiu al Elisabetei si al preotului Zaharia, este cunoscut sub denumirea de „Inaintemergatorul”, pentru ca a anuntat venirea lui Hristos.
Primele cuvinte de invatatura ale Sfantului Ioan Botezatorul au fost: „Pocaiti-va, ca s-a apropiat imparatia cerurilor” (Matei 3, 2). Tot asa a inceput si Hristos Evanghelia Sa.
In amintirea taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa a randuit ca ziua de 29 august sa fie zi de post aspru.
Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc care se incheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie incepe un nou an bisericesc.
Potrivit traditiei, exista o serie de obiceiuri si traditii pastrate cu sfintenie de cei mai credinciosi crestini. Astfel, in aceasta zi este bine sa nu se manance pepeni, pentru ca forma lor aminteste de cea a capului. In satul traditional, in aceasta zi nu se foloseste cutitul, totul se rupe cu mana. In popor se vorbeste si de un post care tine „de la cruce pana la cruce”, un post de doua saptamani, neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave. Postitorii mancau in aceasta zi numai o turta de grau sau de malai.
Pentru ca amintesc de taierea capului Sfantului Ioan, nu se mananca struguri si nu se bea vin (fiind asociate cu sangele). De asemenea nu se mananca usturoi, ceapa, mere, pere (in general fructe si legume rotunde, care seamana cu un cap). Nici varza nu se mananca, pentru ca se zice ca pe varza i-a fost taiat capul sfantului (de altfel, sarbatoarea se mai numeste si “Ioan taie capul pe varza”).
Ioan este nume iudaic: „Iohanan” prescurtare din Iehohanan” si inseamna „Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte multi romani poarta numele de Ion (forma neaosa), Ioan, Ioana (fie ca atare, fie in diferite variante: Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana s. m. a.), alcatuind cea mai bogata familie onomastica de la noi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.