Sunt sofer, dar ma tratez

Sunt sofer, dar ma tratez

0 216

Titlul unei emisiuni anuntate de Televiziunea romana zilele trecute parea promisiunea unei dezbateri intense si lamuritoare pe tema noului Cod Rutier. Faptul ca o media Liviu Mihaiu de la Academia Catavencu nu insemna neaparat ca discutiile urmau sa alunece in derizoriu, iar un subiect atat de serios sa fie doar o bascalie cu soferi obiditi si agenti suverani ai soselelor. M-am grabit sa presupun, inainte sa vad cu ochii mei.


Comisarul spilcuit de la Politie, invitat in studio sa tina partea agentilor de circulatie in confruntarea cu ceilalti parteneri de discutie, personaje din diverse medii si, probabil, toti soferi, n-a apucat sa duca la bun sfarsit nici macar o fraza intreaga. Daca emisiunea se dorea o dezbatere, este doar vina mediatorului ca a ajuns doar un meci cu faze la o singura poarta. Invitatii s-au zborsit la domnu’ politist, care n-a reusit sa explice coerent care au fost criteriile in baza carora s-au stabilit cuantumurile, incadrarea faptelor comise de soferi sau continutul chestionarelor pentru examenul de (re)obtinere a permisului de conducere. Pe care, dupa cum mii de conducatori auto au simtit-o pe pielea lor, extrem de putini dintre cei ce se prezinta la reexaminare reusesc sa-l treaca si sa-si recupereze carnetele suspendate.


Oprimarea generala resimtita de invitati i-a impiedicat sa se desfasoare precum si-ar fi dorit, probabil, gazda intalnirii si, cu siguranta, milioanele de persoane aflate in spatele ecranului acum cateva seri si al volanului in restul timpului. Prinzandu-l la mijloc pe galonatul politist, au vrut cu orice pret sa razbune umilinta din trafic si clipele de disperare si furie mocnita cand agentul iti indica sa tragi pe dreapta. Cred ca noul Cod, pe care nu-l cunosc si pe care nu doresc sa fiu nevoit sa-l lecturez, a prevazut deja prin anexe pedepsirea exemplara pana si a cantecelului etilic si anarhist al celor de la (fosta) Vama Veche „Nu ne mai trageti pe dreapta!”.


Cel care a ingreunat, insa, cel mai greu traficul argumentelor in studio a fost cabotinul zeflemist Florin Calinescu, care a circulat neregulamentar cu troscoleta bancurilor lui nesarate. Pentru ca e vorba, din pacate, de o emisiune cu public, fiecare poanta rasuflata emisa de esapamentele Calinescului a fost salutata de aprobarea tampa a gurilor-casa insirati pe margini.


Am ramas la fel de confuz in privinta sanctiunilor si a circumstantelor de aplicare a acestora ca si inainte sa deschid televizorul. Politistii, insa, au reactionat mai repede decat era de asteptat, in urma protestelor indreptatite pe care le primesc de vreo doua luni din partea cetatenilor. Temutele chestionare pentru categoria B, de exemplu, au fost retrase pentru a fi despuiate de toate intrebarile incuietoare si inutile despre starea remorcii la tractor sau semnalizarea corecta a mopedului. In felul acesta, vor fi mai multe sanse de a selecta din masa cenusie a soferilor ce si-au vazut carnetul suspendat, doar pe cei care intr-adevar au citit cu atentie si au constientizat pericolul manierei de a conduce ce le-a atras sanctiunea. Restul, probabil, nu meritau nici inainte sa-si etaleze in trafic ignoranta si stilul (sin)ucigas de a sofa.


Pe un blog administrat de revista Catavencu se gasesc sugestii de comportare in fata organului de prevenire si control rutier. Utile doar in situatia in care se presupune ca n-ati comis-o prea tare; altminteri, e nevoie de o doza consistenta de tupeu sa-i ceri ordinul de serviciu si copie dupa certificatul metrologic al aparatului radar, cu seria, numarul si data ultimei inspectii dupa ce-ai trecut clar pe rosu.


Sper ca viitoarea intalnire cu organul sa se intample cat mai incolo. Macar pana imi procur extinctorul, trusa medicala si triunghiul reflectorizant, omologate de RAR. Pe care le-am comandat cam de multisor de la o firma specializata, ai carei angajati s-au jurat ca ma suna cum apare marfa.


Oare n-ar trebui introduse in Codul Rutier si micile aranjamente de felul acesta, la spatele cartuliei? Sa-ti caute agentul numele ca-ntr-un anuar telefonic si sa citeasca:….Ionescu, …ia sa vedem…..a, da, in curs de procurare accesorii si rezolvare inspectie tehnica! Circulati, va rog!”


Incerc si io sa gandesc ca Florin Calinescu.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.