Subventiile pentru agricultura Un rateu al clasei politice

Subventiile pentru agricultura
Un rateu al clasei politice

0 59

La sfarsitul acestui an expira mai multe perioade tranzitorii negociate de Romania in Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. La trei ani dupa aderare, se arata in Tratat, Romania nu va mai putea acorda diverse subventii pentru agricultura, iar in domeniul protejarii mediului cresc standardele care trebuie respectate, informeaza postul public de radio.
Printre domeniile vizate se afla productia de carne de porc, pasare si productia de oua. Romania a obtinut mai multe derogari de la normele europene in agricultura, potrivit fostului negociator sef, Vasile Puscas, citat de Romania Actualitati. Acesta a precizat ca acestea au avut ca scop modernizarea si retehnologizarea unitatilor de procesare a laptelui, dar si organizarea centrelor de colectare si a celor de standardizare. O alta perioada de tranzitie a fost pentru conformarea la cerintele comunitare a fermelor de animale, a subliniat Vasile Puscas.
Agricultorii din Romania, alaturi de cei din celelalte 11 state care au aderat la Uniunea Europeana in anii 2004 si 2007, primesc doar o parte din subventiile de care beneficiaza cei din statele membre vechi. Daca subventia la hectar este de circa 70 de euro in cazul Romaniei, fermierii din Franta sau Spania primesc peste 350 de euro pe hectar. Conform tratatelor de aderare, subventiile agircultorilor din noile state membre vor creste progresiv, pana vor ajunge la nivelele celorlalte state.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.