Substanțele care înălbesc făina, fac pîinea periculoasă!

Substanțele care înălbesc făina, fac pîinea periculoasă!

0 308

Făcînd propria noastră făină pentru necesitățile personale (avem o moară specială), am observat un lucru interesant: oricum am fi cernut această făină, ea rămînea gri. Și atunci a apărut întrebarea: de ce este făina pe care o cumpărăm în magazin atît de albă? Cum să obținem și noi aceeași făină „albă”? Se pare că nicicum. În condiții de casă nicicum. Deoarece făina albă de „magazin” trece printr-un proces de albire.

Cu ce este colorată și îmbogățită nu se cunoaște exact. S-ar părea că nu este nimic complicat: ai frecat cerealele și iată făina. Dar o astfel de făină se păstrează rău, se strică repede, adesea atrage insecte, care găsesc în ea substanțele nutritive necesare. Este clar că producătorii nu sînt deloc interesați de acest lucru, de aceea o curăță foarte bine. Și așa cum s-a dovedit – o curăță și de substanțele utile pentru om.
O cantitate mare de vitamine, microelemente și fibrele atît de necesare organismului nostru – toate acestea se pierd. Rămîne aproape doar amidonul. Dar asta nu e tot. Pentru a face făina albă și, în opinia producătorilor, prezentabilă, ea este înălbită cu substanțe chimice, astfel, un produs destul de natural se transformă într-un surogat. Deci…

Bromat de potasiu
Acesta este un compus anorganic, sarea de potasiu, este foarte solubil în apă. În clasificarea aditivilor alimentari este desemnat ca E924a. Utilizarea acestuia contribuie la apariția cancerului glandei tiroide și a rinichilor la șobolani și șoareci. La temperaturi ridicate, care se observă în timpul coacerii, bromatul de potasiu este transformat în bromură de potasiu, considerată inofensivă. Pîinea din „făină bromată” este pufoasă și nu este naturală. Bromatul de potasiu este interzis în industria alimentară din Rusia, țările UE, China, Brazilia, Canada. Însă este permis în SUA.

Вещества отбеливающие муку, делают хлеб опасным!

Dioxid de clor
Substanța gazoasă are un miros specific, este un compus anorganic de clor și oxigen, o substanță antimicrobiană puternică. Exploziv. În clasificarea aditivilor alimentari este desemnat ca E926.
După ce făina a fost tratată cu dioxid de clor, tocoferolii (vitamina E), acizii grași esențiali sînt îndepărtați complet. Studiile efectuate pe șoareci au arătat că, atunci cînd au fost hrăniți cu pîine din făină tratată cu dioxid de clor, animalele au simțit deficiență de vitamina E.
Suplimentul E926 este permis în Ucraina, Rusia. Acesta este folosit și pentru dezinfecția și purificarea apei potabile.

Benzoil peroxid
Compus aromatic organic, substanță albă în formă de pulbere. În clasificarea aditivilor alimentari este desemnat ca E928. Este folosit pentru albirea făinii și în calitate de agent de îmbunătățire a proprietăților de coacere.
Făina prelucrată de peroxidul de benzoil este mai friabilă și mai albă. E928 este adesea utilizat în fabricarea uleiurilor pentru deodorizare și în producerea cașcavalului, precum și pentru tratamentul acneei sub formă de creme și unguente. În forma sa pură este un cancerigen puternic (o substanță care provoacă apariția tumorilor maligne). Din nefericire, este permisă, de exemplu, în Ucraina pentru utilizarea în industria de panificație.

Persulfat de amoniu
Compus organic activ, sare de amoniu. În clasificarea aditivilor alimentari este desemnat ca E923. Are a treia clasă de pericol. Inhalarea poate provoca atacuri severe de astm care sînt periculoase pentru piele și ochi. Persulfatul de amoniu este interzis în producția de alimente în toate țările lumii. Dar, uneori, este folosit ilegal ca drojdie pentru aluat, pentru albirea făinei, în producerea băuturilor răcoritoare și produselor de cofetărie, cum ar fi glazura. Este imposibil de verificat în condiții de casă prezența acestei substanțe în făina cumpărată, de ceea ce se și folosesc producătorii.

Alloxan
Este un compus obținut prin oxidarea acidului uric. Alloxan inhibă acțiunea multor enzimi. Aceasta provoacă necroza insulelor Langerhans (acumularea celulelor pancreatice specifice), necroza tubulilor renali și alte modificări mai puțin pronunțate în hipofiză, timus, glandele suprarenale și glandele tiroide la animale experimentale. Acesta se folosește pentru obținerea diabetului experimental la animale, pentru studierea ulterioară a diferitor medicamente.
Astfel, reiese că făina albă este, de fapt, amidon, care, în cel mai bun caz, nu va fi de folos omului, iar în cel mai rău caz și cu probabilitate ridicată este chiar periculos. Anume din acest motiv este mai bine să folosim faina din cereale integrale. Sau cel puțin să reducem utilizarea produselor din făină albă.

Mănîncă mai bine pîinea „brută”, însă sănătoasă făcută din făină de cereale integrale, dacă sănătatea este importantă pentru Dvs.

http://ecology.md

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.