Stii sa alegi un vin potrivit situatiei?

Stii sa alegi un vin potrivit situatiei?

0 504

Vinul este una dintre cele mai vechi bauturi, avand o istorie de cateva mii de ani. De la Iliada sau Odiseea lui Homer la Suprarealismul francez vinul a aparut mereu in operele de arta, reflectand astfel statutul sau special in viata omului. Mereu cu o nota de noblete, vinul este una dintre cele mai vechi bauturi, pastrandu-si reteta si totusi reusind mereu sa aduca consumatorilor ceva nou, neobisnuit.


Se pot face foarte multe clasificari ale vinului: de la soiurile de struguri din care provin, la regiunile in care sunt cultivate soiurile respective, trecand prin clasica distinctie legata de aparenta si ajungand la alimentele cu care se servesc si carora le aduce un plus de savoare. Poate o impartire ceva mai noua este aceea legata de diferentele dintre preferintele consumatorilor, in functie de anotimp.


?


Vinul si anotimpurile


Expertii observa faptul ca pentru anotimpurile reci sunt preferate soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir, vinuri rosii care se servesc alaturi de carnurile „grele” la temperatura camerei, pe cand in sezonul cald gusturile consumatorilor se indreapta catre Riesling, Feteasca si Sauvignon Blanc, aceste vinuri se servesc reci, in compania mancarurilor usoare. Aceasta observatie bazata strict pe datele statistice oferite de cifrele vanzarilor arata clar ca preferintele consumatorilor sunt in stricta concordanta cu modul in care se simte organismul. In acelasi timp, consumul de vin pentru perioada de vara scade cu peste 25%.


Un alt tip de clasificare este legat de consumul regional. Daca romanii prefera Rieslingul sau Feteasca, la nivel extern Merlot si Pinot Noir aduc aproximativ 40% din vanzarile companiei.


?


Opt clase de vinuri


Vinurile pentru sporirea apetitului includ Sherry sec, vinul de Madeira sau Vermut, sortimente care se consuma inaintea meselor. Vinurile rosii sunt consumate de obicei in compania carnii rosii, a spaghettelor sau a mancarurilor condimentate. Vinurile roze pot fi servite alaturi de orice mancare insa sunt cele mai potrivite alaturi de fructe de mare, salate sau carne de porc. Vinurile albe se servesc cu sortimente de carne alba, fructe de mare si carne de pasare. Vinuri acidulate pot fi servite alaturi de orice mancare, cel mai cunoscut soi fiind Sampania. Aceste sortimente sunt de obicei potrivite pentru bancheturi, nunti sau orice fel de alte sarbatori. Vinurile de masa sunt poate cele mai consumate, avand un continut de alcool intre 8.5 si 14%, sunt slab acidulate si cuprind cea mai mare plaja de soiuri. Vinurile pentru desert sunt cele demi-dulci pana la cele dulci. Aceasta clasificare a fost pusa in practica tocmai pentru ca sunt servite adeseori alaturi de dulciuri.


Vinurile pentru gatit, mai putin cunoscute contin o cantitate semnificativa de sare fiind de obicei vinuri de proasta calitate care se preteaza doar la gatit. Cu toate acestea, maestrii culinari sfatuiesc sa nu se foloseasca in componenta preparatelor vinuri care nu sunt pretabile bautului.


Cele mai populare sunt vinurile rosii, albe si cele acidulate, cunoscute ca fiind vinuri cu un continut scazut de alcool, aproximativ 10-14% alcool, fata de un procentaj de 14-20% carecteristic vinurilor aperitiv sau pentru desert.

Orice regula am stabili, cel mai important lucru pe care oricine trebuie sa-l aiba in vedere atunci cand doreste sa aleaga un vin este accea de a opta mereu pentru un vin de calitate superioara, bazat pe bunul gust personal.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.