Stapanii tonomatelor ii dau replica lui Basescu

Stapanii tonomatelor ii dau replica lui Basescu

0 79

Basescu, atac violent la trusturile de presa

Presedintele Traian Basescu a atacat principalele trusturi de presa, intr-o declaratie de presa facuta pe aeroportul Henri Coanda, la sosirea de la Bruxelles. Presedintele s-a referit la trustul Intact, Realitatea Tv, Pro TV si TVR. Plecand de la un articol, publicat vineri in Jurnalul National, potrivit carora si-ar fi sters datoriile pe care le avea la banca, presedintele a acuzat dur trustul de presa a lui „Felix”, care nu face decat „sa apere multitudinea de politicieni care au participat cu veselie la devalizarea Bancorex”, Dupa atacul de vineri seara la adresa „ziaristilor-tonomat”, astazi presedintele a batut usor in retragere.
El a declarat, la adunarea generala a Asociatiei Oraselor din Romania, ca a vizat doar anumite practici jurnalistice, nu libertatea de exprimare a presei. „Nu am atacat presa, am atacat practici din presa. Practica tonomatului. Bagi pachetelul cu euro la inceputul lunii si vorbeste pe televizoare toata luna, spre bucuria patronului. Aceasta practica am atacat-o si nicidecum presa. Sunt liberi. Dar dictatura tonomatelor si a mogulilor de presa este inadmisibila intr-o democratie, iar practicile pe care le au trebuie criticate macar si in baza dreptului la replica”, a declarat seful statului. Mai departe, el si-a motivat iesirea aratind ca mogulii media vor sa preia controlul asupra institutiilor statului. “De fapt, stapinii acestor tonomate carora le bagi pachetul de euro la inceputul lunii vor sa dobindeasca controlul pe institutiile politice ale statului. Sunt dispusi sa spuna populatiei toate minciunile pentru ca stapinii lor au nevoie de administratie centrala si locala slaba ca sa-si poata face interesele”, a mai spus Basescu.
Abia intors de la Bruxelles, seful statului a tinut sa-si apere familia, considerind ca aceasta este supusa unor atacuri de presa nejustificate.
Presedintele a tinut sa precizeze, inca de la inceputul intereventiei de pe Aeroportul Otopeni, ca nu vorbeste in calitate de sef al statului, ci aceea de membru al familiei Basescu.
Prima sa tinta a fost un articol aparut vineri in Jurnalul National, ziar pe care l-a identificat ca facind parte din “trustul lui Felix Motanul, altfel dovedit turnator”. El l-a nominalizat pe ziaristul Badin, acuzindu-l de minciuna. In articolul semnat de Badin se spune ca Basescu a promovat, pe vremea cind era ministru al Transporturilor, o Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care familia sa scapa de returnarea unei datorii de circa 200.000 USD plus dobanzi catre Banca Agricola. “Nici eu, nici sotia, nici fetele mele nu am luat credite de la banci”, a declarat Basescu, care a mai mentionat ca nu putea, in calitate de ministru, sa initieze o astfel de ordonanta.
Seful statului a precizat ca singurul membru al familiei sale care a beneficiat de un astfel de credit a fost fratele sau. Potrivit presedintelui, suma imprumutata in 1994 de Mircea Basescu, de 158.000 de dolari, a fost rambursata integral. “In familia Basescu, datoriile se platesc. Fratele meu a fost a fost unul dintre aceia care inteleg ca unul dintre elementele care definesc onoarea unui barbat este sa-si plateasca datoriile”, a mai spus presedintele.
Vizibil nervos, Basescu s-a folosit de cuvintul “onoare” pentru a ajunge la al doilea punct al discursului: taxarea in presa a “succesurilor” fiicei sale, Elena. “Al doilea lucru este legat de campania pe care greii presei, adevarati barbati, au declansat-o de mai bine de o luna impotriva unui copil, fie el si al presedintelui”. Precizind ca proaspatul secretar general al Organizatiei de Tineret de PD-L este “un copil inca timid”, Basescu a lansat o expresie noua, “ziaristul-tonomat”. El a aratat ca Elena a fost supusa “unei campanii de catre analisti de tip tonomat”, analistul-tonomat fiind, in acceptiunea presedintelui, “cel caruia i se baga fisele in euro, de la patron, si el apare la televizor sau in presa scrisa si spune ce ii place patronului”. Basescu a gasit acet tip de „servitori credinciosi carora li se baga pachetele cu euro si isi recita calomniile” in primul rind in curtea lui Dan Voiculescu, dar nu a uitat nici celalte trusturi mari. „Nici trustul lui Vantu nu a fost mai prejos”, a adaugat Basescu, “sunt si acolo tonomate carora le bagi pachetul cu euro si recita, in special fosti directori de la cotidianul EVZ, care ataca tema Omar Hayssam”. O data ajuns la capitolul Hayssam, seful statului a tinut sa vorbeasca depre “tonomatul cu euro Ciutacu, un domn care a fost consilierul lui Musetescu cand lui Omar Hayssam i se vindea IPRS Baneasa, Foresta Nehoiu si Bucovina”.
Parca pentru a nu nedreptati pe nimeni din presa, Basescu a apreciat ca si TVR “si-a angajat recent niste „buni recitatori”, dar nu se lasa nici Sarbu mai prejos, l-a revitalizat pe defunctul Calinescu”.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca va riposta de fiecare data cind familia sa va fi atacata. “Incepand de astazi, tonomatele cu euro din presa romaneasca vor primi zilnic replica”, a incheiat Basescu, vorbind despre lipsa de deontologie a mogulilor al caror singur interes ar fi „de a avea liniste pentru trecutul lor”.

Raspunsurile celor atacati :

Victor Ciutacu:
„Iesire de om disperat”
Vizat de atacurile presedintelui, Victor Ciutacu, redactor-sef la Jurnalul National, s-a declarat consternat, la Antena 3, de postura „penibila” in care se gaseste acum. „Cineva ma acuza de nemernicii si eu trebuie sa ma apar pe toate posturile de ceea ce n-am facut”, a spus Victor Ciutacu, catalogand declaratiile lui Basescu drept „o iesire de om disperat”. „Tara i-a platit lui Basescu, in calitatea oficiala pe care o are, toate cheltuielile de la Bruxelles ca sa ne reprezinte si apoi sa ne spuna si noua ce a facut acolo. Mai nou, aflu ca marele mafiot de azi e Victor Ciutacu”, a aratat jurnalistul.
“Ma dezonoreaza ca un astfel de om a ajuns seful statului!”
Principalul jurnalist vizat de Basescu, proaspatul „tonomat cu euro” Victor Ciutacu a ripostat imediat: “Nu Victor Ciutacu a fost inculpat in dosarul Flota, nu Victor Ciutacu a schimbat procurorul-sef al DNA, nu Victor Ciutacu a primit neinceperea urmarii penale in acest caz. Nu Ciutacu face afaceri cu regii asfaltului, cu Costel Casuneanu. Ma dezonoreaza faptul ca un asemenea om a ajuns sefului statului in Romania si ca isi permite sa improaste cu noroi. E adevarat ca am fost consilierul domnului Musetescu pe probleme de comunicare si pentru o scurta perioada de timp, pe probleme de postprivatizare. Asta pentru ca PSD-ul a avut grija sa ma scoata din presa de la ziarul Adevarul. Daca domnul Basescu gaseste un singur document pe care eu l-am semnat pe aceasta tema, eu il inghit ”, a spus Ciutacu.

Calinescu:
“No comment!”
La rindul sau, “defunctul” Florin Calinescu, nu a dorit sa comenteze intepatura prezidentiala. “Nu am vazut nimic. Nu stiu despre ce e vorba. Sunt la Buftea la filmari”, a spus Calinescu.

Si Trusturile de presa atacate reactioneaza:
Cum era de asteptat, trusturile de presa, dar si organizatiile de presa, au tinut sa raspunda afirmatiilor facute de presedinte.
Agentia de Monitorizare a Presei, prin reprezentantul acesteia, Mircea Toma, a declarat ca „Traian Basescu nu poate vorbi ca persoana privata cat este presedinte”. In plus, Mircea Toma l-a invitat pe seful statului sa-i dea in judecata pe cei care-l nedreptatesc, dupa modelul fiicei sale, care a actionat in justitie doua cotidiane.
„Cat timp este presedinte, domnul Traian Basescu nu poate vorbi ca persoana privata, nici macar in calitate de cap de familie, pentru ca orice spune este interpretat ca ramanand un punct de vedere al sefului statului. Incriminarea intregii mass-media, nediscriminat, are efecte grave asupra conditiei jurnalistului din Romania. Tinem sa reamintim presedintelui ca o iesire similara a ministrului Apararii, Ioan Mircea Pascu, a fost urmata de o crestere a agresiunilor fizice din partea lumii interlope impotriva jurnalistilor, pentru ca aceasta categorie interpreteaza acest gen de declaratii ca pe niste incurajari”, a declarat presedintele AMP, Mircea Toma.
Seful AMP, organizatie care, in Romania, reprezinta interesele Reporters sans Frontieres, a adaugat: „Il invitam pe domnul Basescu sa actioneze ca orice cetatean roman si sa-i cheme in instanta pe cei care, in opinia lui, il nedreptatesc sau il calomniaza, asa cum s-a descurcat foarte bine una din fiicele sale”.

Clubul Roman de Presa se sesizeaza:
Presedintele interimar al Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, a anuntat ca va convoca o sedinta a Consiliului de Onoare al CRP, pentru a decide pozitia oficiala fata de declaratiile sefului statului si a facut un apel ca ambele parti sa dovedeasca ratiune si profesionalism.”Politicienii nu pot trai fara presa, nici presa fara politicieni. Din aceasta interdependenta nu rezulta obligatoriu armonie, pentru ca imaginea este capitalul cel mai de pret al politicienilor. Obligatoriu, apar asperitati si perioada electorala le accentueaza. Inteleg sensibilitatile personale ale domnului presedinte. Pe de alta parte, domnul presedinte, de la inaltimea functiei domniei sale, nu a menajat vreodata jurnalistii. Inevitabil, exista o atitudine in consecinta”, a declarat Indira Crasnea pentru Mediafax.

Intact:
„Abordarea noastra a vizat secretarul general al tineretului PD-L”
Sorin Oancea, vicepresedinte Antena 1 si director general Antena 3, a declarat pentru Mediafax ca nu-i „nimic nou” in ultimele acuzatii ale presedintelui Traian Basescu, apreciind ca abordarea, in privinta Elenei Basescu, a fost legata de calitatea acesteia de secretar general al tineretului PD-L. Oancea a declarat ca trustul Intact este obisnuit cu astel de reactii din partea lui Traian Basescu, intrucat il cunoaste de mult. Oancea a spus ca il intelege pe Basescu in ce priveste supararea fata de materialele scrise despre fiica sa, dar a adaugat: „Noi nu ne-am legat de fiica presedintelui, ci de secretarul general al PD-L”. „Presedintele nu stie despre ce vorbeste”, a spus Oancea, repetand: „Abordarea noastra a fost legata de secretarul general al PD-L, nu de fiica presedintelui Basescu”.

„PRO TV nu se ocupa de discreditarea nimanui”
Reprezentantii postului PRO TV, care difuzeaza serialul „Anticamera”, cu Florin Calinescu in rolul unui sef de stat, au declarat, referitor la afirmatiile lui Traian Basescu, ca acest serial „este un program de fictiune”, iar postul nu se ocupa cu discreditarea si compromiterea nimanui, relateaza Mediafax.
„Ne bucuram ca Presedintele promoveaza un program al PRO TV. Este important, insa, sa subliniem ca PRO TV nu se ocupa cu discreditarea si compromiterea nimanui. PRO TV promoveaza idei si oameni de care Romania are nevoie. «Anticamera» este un program de fictiune, pe care fiecare telespectator are libertatea sa-l descifreze asa cum vrea”, a declarat Maria Apostol, PR Director al MediaPRO. Ea a spus ca aceia carora nu le place acest program au si alte optiuni. „Cine nu vrea sa-l priveasca, mai are si alte optiuni. Desenele animate cu Tom si Jerry ar fi una dintre ele”, a adaugat ea.

Cristian Tudor Popescu:
„Poate presedintele ar trebui sa se supuna unui control medical”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu considera ca, prin declaratiile facute, la intoarcerea de la Bruxelles, de catre presedintele Basescu, am asistat la „desfiintarea functiei de presedinte in Romania”. „Replica care da fiori este ultima si anume ca de astazi, toti acestia, ziaristii-tonomat, cum s-a spus, mogulii care il ataca pe domnul presedinte, vor primi replica in fiecare zi. Vasazica presedintele Romaniei se va ocupa de astazi cu replici date cotidian, in fiecare zi presei. Pentru asta a fost ales in 2004 domnul Traian Basescu presedinte. Asta denota o pierdere aproape completa a controlului de catre domnul presedinte. Eu sper sa fie in continuare in toate facultatile mintale pentru exercitarea acestei functii pentru ca aceasta ultima fraza ma face sa cred ca are probleme in aceasta directie. Poate ar trebui sa se supuna unui consult medical”, a declarat Cristian Tudor Popescu, la Realitatea TV. Jurnalistul a precizat ca nu stie cat sunt de intemeiate articolele din presa la care a facut referire seful statului, dar a aratat ca „un presedinte nu raspunde in felul acesta”. „Presedintele nu poate sa intre in aceasta incaierare. Dansul acum a coborat in strada si se ia la bataie, se incaiera cu cei care il ataca. Nu spun ca aceste atacuri sunt justificate, dar comportamentul domnului presedinte este total descalificant”.

Mugur Ciuvica:
”Deja nu mai este o chestiune personala”
Atacat in discursul presedintelui Basescu, Mugur Ciuvica a declarata ca seful statului „are probleme cu toata presa, si in acelasi timp se considera un aparator al familiei sale. Familia sa, sigur e o chestiune privata, pe care, sigur, este indreptatit sa si-o apere. Dar in momentul in care un membru al familiei intra in politica, deja nu mai este o chestiune personala”. „Acea persoana care a intrat in politica intra intr-o batalie in care trebuie sa invete si limba romana, si trebuie sa se si comporte ca secretar general”, a declarat Mugur Ciuvica, ca reactie la discursul presedintelui, prin care a condamnat atacurile „mincinoase” din partea trusturilor de presa la adresa sa si a familiei sale.
Mugur Ciuvica a mai precizat ca Traian Basescu ar trebui sa isi rezolve problemele in familie, nu in public, dupa reuniunea Consiliului European.

Corina Dragotescu: „Basescu a acumulat cateva frustrari”
Corina Dragotescu, editorialist la Cotidianul, a declarat ca Traian Basescu a inceput un razboi strict personal, intr-o iesire foarte calculata. „A folosit niste cuvinte jignitoare si a incercat sa-si alieze populatia in razboiul pe care il desfasoara impotriva presei. (…) El a acumulat cateva frustrari de cand fiica sa incearca sa se manifeste ca un lider politic si a izbucnit pe fondul acestui articol de la Jurnalul National. Supararile sale sunt legate de faptul ca fiica sa nu perfomeaza in politica si ca e de rasul intregii clase politice”, a spus Dragotescu.

Cornel Nistorescu:
“Basescu este surescitat si ma confunda!”
O alta tinta, nenominalizata insa, a atacurilor presedintelui, jurnalistul Cornel Nistorescu, a declarat ca Basescu il confunda. “Cred ca presedintele este putin surescitat si ma confunda cu Sorin Rosca Stanescu. Cred ca ma confunda de fapt cu Ion Cristoiu. Spun asta pentru ca eu nu prea am fost preocupat in ultima vreme de tunurile presedintelui. Nu am avut unde sa public despre relatiile domnului Basescu cu Cornel Constanda, despre vinzarea hotelului de pe Calea Victoriei, acolo unde Primaria avea 30% din actiuni si pe care domnul presedinte s-a grabit sa il vinda”.

„Cred ca Basescu a intrat in week-end si a tras un sprit”
„Traian Basescu a inceput sa incurce vorbele. Tonomatele canta, nu scriu. Patapievici, Cartarescu, ei sunt tonomate, canta toata ziua o muzica placuta”. Declaratia ii apartine lui Cornel Nistorescu, atacat si el indirect de seful statului, in discursul sustinut pe aeroportul Henri Coanda, la revenirea de la Bruxelles. Jurnalistul a declarat insa ca nu intelege de ce s-a referit presedintele la el. „N-am zis nimic de Elena Basescu, in ultima vreme. Mie mi-e rusine sa vorbesc despre oameni care sunt penibli. Eu am crezut ca se refera la Sorin Rosca Stanescu sau la Ion Cristoiu”, a continuat Nistorescu.
Replica fostului director al Evenimentului Zilei a fost insa la fel de taioasa: „Cred ca Traian Basescu a intrat prea repede in week-end, a tras un sprit sau ceva. El a inceput sa vorbeasca fara nici o legatura cu realitatea. E intr-o faza de mare confuzie si care cred ca are niste cauze extrem de grave”, a incheiat Nistorescu.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.