Stai bland Viktor bcsi, ca s-ar putea sa mai ajungi in Romania,...

Stai bland Viktor bcsi, ca s-ar putea sa mai ajungi in Romania, doar …in vizita oficiala!!

0 1577

Azi vine la Tusnad Orban Viktor,- banuim  ca turist…-, nu in calitatate… neoficiala de prim-ministru: ar fi o „arogantza” ostentativa,ce nu se face intre tzari prietene in NATO!  Ce face dumnealui la Tusnad? Indeamna la nesupunere civica, incitand o minoritate multifavorizata in Romania, sa ceara, sa ceara, sa ceara…
Sa ceara tot ce este posibil si imposibil pentru a „sparge” Romania, daca istoria Imperiului Habsburgic nu se mai poate intoarce inapoi!
Ca si utopia promovata agresiv: Transylvania Land !…
Macar si pentru faptul ca in Transilvania, provincie istorica de-a pururi romaneasca, maghiarimea constituie doar25%, adica la recensamint doar putin peste 1.200.000 suflete, din care mai bine de jumatate fiind secui trecuti bine de a doua tinerete… Chiar si maghiarizati cu de-a sila, ei tot secui raman! monument siculeni 1
La Tabara aia de vara de la Tusnad,unde  premierul Orban aduna tot ce este iredentism si xenofobie in tarile din jur,intretinand un revizionism turbat,acolo tupeul a ajuns fara margini… Speram ca institutiile insarcinate cu asigurarea ordinei si cuviintei cetatenesti,nu vor mai permite manifestarile huliganice,mai ales ca din cauza betiilor si consumului de droguri, anul trecut au decedat acolo doua persoane !!
In context, este necesar sa le reamintim ca:
Secuii sunt cea mai veche minoritate din spaţiul românesc intodeauna majoriar! Aceasta pare o constatare unanim acceptata, secuii fiind menţionaţi împreună cu pecenegii, un alt neam turanic, încă din anul 1116 ca avangardă a cavaleriei maghiare. Războinici iscusiţi în Evul Mediu, secuii au fost colonizaţi de regatul Ungariei înspre frontiera de est reprezentată de Carpaţii Orientali pentru a o apăra de invaziile altor popoare migratoare dinspre Asia. Astfel, ei sunt menţionaţi pentru prima oară în interiorul arcului carpatic într-un document din 1210, când o armată compusă din secui, români,sasi şi pecenegi a participat la reprimarea unei răscoale împotriva ţarului bulgar Borilă.

Tot în acea perioadă, mai exact în 1217, secuii apar menţionaţi ca luptători în armata regelui Ungariei, Andrei al II-lea .De atunci, secuii locuiesc fără întrerupere pe aceleaşi teritorii, pe aşa-numitul…azi Ţinut Secuiesc format aproximativ din  judeţe Harghita, Covasna şi partial Mureş. Ei numără azi circa 5,5-600.000 de persoane, aproximativ 45% din totalul de 1.231.000 de membri ai minorităţii maghiare din România, minoritate care mai înseamnă  sub 6% din populaţia totală a României.monument siculeni c
Academicianul Pál Antal Sándor este istoric şi  întrebat despre locul şi condiţia socială a secuilor în Ungaria medievală şi apoi în Ungaria ocupată de turci si austrieci, a explicat:

”Atât timp cît ei aveau sarcini militare, ei erau scutiţi de dări. Primele obligaţii fiscale către curtea regală a Ungariei au fost cele care se plăteau de… trei ori în timpul domniei unui rege: la întronarea sa, la naşterea moştenitorului şi la căsătoria sa.Acest obicei a fost folosit până în 1555, atunci a fost ultima adunare de acest tip.Obligaţii financiare faţă de fisc nu au existat pînă la 1657. Atunci a fost introdusă pentru ei plata taxei către Poarta otomană în urma campaniei militare a lui Gyorgy Rakoczy al II-lea în Polonia în urma căreia a suferit o înfrângere catastrofală.Ca pedeapsă, a fost introdus acest haraci foarte ridicat.
În timpul austriecilor, sarcinile militare în 1711 au fost lichidate şi ei nu au mai fost chemaţi la arme deoarece modul lor de luptă era deja depăşit. Au devenit şi ei contribuabili
obisnuiti dar cu stare socială liberă, având drepturile vechi respectate. În faţa justiţiei pretindeau/aveau cam aceleaşi drepturi cu nobilimea.”(d.d.rujan)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.