Sorina, ce facui muică?

Sorina, ce facui muică?

0 132

  Vineri seara, băieții de la DNA i-au troznit ăn moalele capului un flagrant de toată frumusețea fostei ministrese a sănătății, de au pricospsit-o cu un drum cu duba la ceas de seară către București și cazare gratis la ”broscărie”. ” I-a d-aici tuți Corona mă-tii!!!” a zbierat plebea turbată de febra cumpărăturilor de carantină. Că altfel intră gogoașa strămoșească cu zăhărel, fiartă bine în ulei, când muți canalul la TV, că doar sunt știri de groază, cum ne place nouă, onor poporului Român. Măcar dacă stăm tupilați prin casă, să avem ce vedea la știri, să simțim un pic de adrenalină, să mai pompeze inima ceva sânge. Să avem ce povesti prin vară, cum ne-am petrecut cu virusurile chinezești, cu călcatul în picioare la făină, mălai, ulei și zahar, și să nu uit, apă minerală la PET. Multă apă minerală, să nu vină Covid-19 pe țeava de la bucătărie și să bage strechea în noi. Hahaha, și nu mai luăm nici mărțișoare, stăm pe burtă ca să nu dea boala în noi.

                Sorina, Sorina, ce le mai ziceai tu cu șpaga la spitale! Ca un om mare te luai la trântă cu corupția. Aoleu ce-i mai înfierai pe primitori, aoleu cum mai spuneai că nu e bine, cum nu aveai tu somn când mergeai în verificări să vezi cum mai e cu spitalele. Aoleu ce mai mimai tu cu zel proletar exercițiul funcțiunii, mai mai să cred că tu nu ești dintre ăia răi și nesătui, care sug tot ce prind din buzunarele bolnavului. Cum te-au băgat pe țeavă măi Sorina, și te-au făcut cu flagrant și cu ambientale. Păi ai ajuns tu ca Zdreanță cel cu ochii de faianță, ce se jura că nu fură, și l-au prins cu șpaga-n gură. Și mai strici și negocierea neaoșă, care era vreo 20% la trăistuță, te-ai mulțumit cu 7%, după ce aia răi au vrut să dea un 3%. Adică ai mai negociat și șpaga…vai, vai, oare gaborul de la ”broscărie” negociază și el ceva, te mai lasă la aer 5 minute în plus. Ți-ai făcut ”capital” de țigări și ness, ca să duci viața bună la ”greu”?

                Bula lor, a politicienilor și angajaților la stat a mai făcut o victimă. Bula lor unde nu există reguli, doar turbarea de a băga în buzunar banul public și șpaga. Pentru că dacă hoțul și tălharul au reguli, și nu se dau în ”gât”, dacă printre infractorii dovediți, de profesie, există înțelegeri, între ăștia care ”rup” bugetele de la stat, nu există nici o regulă. Decât legislație obscură care-i păzește, și care le ascunde apucăturile lacome și lipsite de empatie. Dacă li s-a zis hăt, taman acum vreo 30 de ani să strângă capital în mod primitiv, adică prin țeapă și furt, pentru că în România nu avea nimeni capital, și pentru ca mai apoi să-l spele în afaceri cinstite, să fie ei capitaliștii de frunte ai țării, în timp, tot ei au înțeles că cel mai bun ban e tot ală de la bugetul de stat. Pentru că e grei să fi capitalist. E greu cu marketing, cu studii de piață, cu audit, cu legislație dată aiurea, doar doar pică ceva când vine ANAF-ul în control, cu concurență, cu piața comună europeană, cu angajați plătiți prost și demotivați. E mai ușor să semnezi și să bagi în buzunar. E mai ușor să vămuiești banul public care îți stă în pix , în loc să-l administrezi cinstit și pentru cetățeni pe salariu de bugetar. Și din când în când mai pică câte unul dintre ei la ”greu”. Mai vede câte unul cum e să-ți sară flexul în mână, și să te coasă câte un doctor de la ”pârnaie”. Începe să înțeleagă ce e aia să trimiți țigări cu ”caleașca” pe geamul închisorii. Să simtă pe piele lor cum e ”folclorul” de Jilava și de Rahova. Asta e blestemul sistemului pentru cei prinși. Să ai bani de să-ți construiești singur pușcaria, dar să nu poți să-ți cumperi o eugenie de la Mega. În loc să te bucuri de viață și de necinstita agoniseală, să stai ascuns între 4 pereți și să joci table.

                În altă ordine de idei, eu sunt convins că dacă băieții ăștia de la DNA și cei de la DGA, dacă ar avea mână liberă, și ar răspunde doar în fața legii și nu la ”stăpân”, și dacă și judecătorii și procurorii ar face la fel, în câteva luni ar trebui să ridicăm închisori noi. Și ce lume bună ar fi acolo. Numai unul și unul, generație de aur.

                Corona virusul ăsta cu accent chinezesc ce bântuie plaiurile mioritice e nimic pe lângă bula politicienilor și a angajaților la stat. Pentru că virusul vine și pleacă. Mai pică câte unul la datorie, dar asta e viața. În schimb bula asta este mai rea ca metastaza în cazul cancerului. Mă mir cum de mai supraviețuim și mai credem turma de politicieni care au apărut în precampanie. Ne vor binele? Sunt sigur că nu. Vom face, vom face, vom face…dar tot ce vor să facă este să se sudeze la țeava bugetară și să sugă cu nesaț. Lecția Sorina nu are nici o valoare în ochii lor.

Dan Vâju

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.