Sondaj IRES: Mişcarea Populară o consecinţă a disputelor din PDL

Sondaj IRES: Mişcarea Populară o consecinţă a disputelor din PDL

0 396
Mai mult de jumătate dintre români (59%) consideră că nu este necesară apariÅ£ia unui nou partid politic în România iar 70% cred că MiÅŸcarea Populară este o consecinţă a disputelor din PDL, relevă Studiul privind acceptabilitatea publică a unor noi miÅŸcări politice, realizat de Institutul Român pentru Evaluare ÅŸi Strategie (IRES).
39% dintre respondenţi consideră necesară apariţia unui noi partid politic iar 2% nu ştiu.
RespondenÅ£ii care consideră necesară apariÅ£ia unui nou partid politic sunt: mai degrabă femei – 41%, din Moldova – 43% ÅŸi Sud+BucureÅŸti+Dobrogea – 41%, au între 18 ÅŸi 35 de ani (42%) ÅŸi 51 – 65 de ani (41%), au studii elementare – 51%, nu lucrează în acest moment – 41%, sunt în căutarea unui loc de muncă – 42%, lucrează în sistemul public – 41%, au fost membri FSN înainte de transformarea în partid politic – 45%, au fost membri ai PCR – 41%, au fost uteciÅŸti sau pionieri – 40%.
 
La întrebarea "de ce doctrină consideraÅ£i că ar trebui să fie un nou partid politic, de stânga, de centru sau de dreapta?", 31% dintre cei chestionaÅ£i au susÅ£inut că de dreapta, 22% – de centru, 21% – de stânga, 16% – nu ÅŸtiu, iar 10% – nu răspund.
În opinia a 37% dintre respondenÅ£i, cel mai important partid de stânga din România este PSD. La această întrebare, care a fost deschisă, 7% au răspuns că PDL, câte 5% – USL ÅŸi PNL, câte 1% – PP-DD, UDMR ÅŸi alt partid, însă 36% dintre cei chestionaÅ£i au spus că nu ÅŸtiu iar 6% – niciun partid.
 
La întrebarea deschisă "care este partidul de dreapta cel mai important în opinia dvs.?", 23% dintre persoanele intervievate au răspuns că PNL, 18% – PDL, 8% – PSD, 4% – USL. PRM, UDMR, PP-DD, PNÅ¢CD sau alt partid au fost cotate cu 1%. 34% au susÅ£inut că nu ÅŸtiu iar 6% – niciun partid. Mai mult de jumătate (62%) dintre respondenÅ£i au susÅ£inut că nu este nevoie de noi partide politice de stânga în afara celor existente.
De asemenea, 59% au opinat că nu este nevoie de noi partide politice de dreapta în afara celor existente.
 
În ceea ce priveÅŸte noi partide de centru, 52% dintre intervievaÅ£i cred că nu este nevoie de noi formaÅ£iuni politice de acest gen.
 
ÎntrebaÅ£i dacă fundaÅ£iile sau asociaÅ£iile civice pot reprezenta interesele comunităţilor mai bine, mai rău sau la fel ca partidele, 41% au răspuns că mai bine, 38% – la fel, 12% – mai rău, 8% – nu ÅŸtiu, 1% – nu răspund.
Peste 90% dintre persoanele care au participat la sondaj au susÅ£inut că nu sunt înscrise în vreo asociaÅ£ie civică sau într-o fundaÅ£ie (95%) ÅŸi nu au fost vreodată înscrise (94%). Potrivit studiului, 61% dintre respondenÅ£i au auzit de înfiinÅ£area FundaÅ£iei MiÅŸcarea Populară iar 39% nu au auzit.
Au auzit de MiÅŸcarea Populară mai mult bărbaÅ£i – 67%, din mediul urban – 67%, din regiunea Transilvania+Banat – 62%, au vârste de peste 65 de ani 85% ÅŸi au studii superioare 79% iar 68% lucrează în sistemul public.
 
ÎntrebaÅ£i ce părere au despre înfiinÅ£area FundaÅ£iei MiÅŸcarea Populară, 46% au afirmat că au o părere proastă ÅŸi foarte proastă (25% – părere proastă, 21% – părere foarte proastă) iar 39% au susÅ£inut că au o părere bună ÅŸi foarte bună (33% – părere bună, 6% – foarte bună), 7% – nu cunosc iar 8% – nu răspund la această întrebare.
Dacă se transformă în partid politic, 58% dintre chestionaÅ£i spun că nu vor vota la viitoarele alegeri MiÅŸcarea Populară, în timp ce 28% spun că da, 12% – nu ÅŸtiu ÅŸi 2% – nu răspund.
 
Dintre cei care spun că ar vota MiÅŸcarea Populară 31% sunt femei, din mediul rural – 34%, din Transilvania+Banat – 32% ÅŸi Moldova – 31%, au vârste între 18 ÅŸi 35 de ani 41% ÅŸi studii elementare 49%, 33% nu lucrează în acest moment, 25% lucrează în sistemul privat ÅŸi 34% sunt în căutarea unui loc de muncă.
 
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare ÅŸi MiÅŸcarea Populară ar participa la alegeri ca partid politic, 9% dintre cei chestionaÅ£i au spus că ar vota cu aceasta, 57% ar vota cu USL, 13% cu PDL, 9% ar obÅ£ine PP-DD, cu UDMR ÅŸi PRM ar vota câte 3% dintre intervievaÅ£i ÅŸi 5% cu alt partid.
 
În ceea ce priveÅŸte doctrina MiÅŸcării Populare – de stânga, de dreapta sau de centru -, 31% dintre respondenÅ£i au spus că nu ÅŸtiu ce doctrină are aceasta, 26% au afirmat că de centru, 23% – de dreapta ÅŸi 14% – de stânga, iar 6% nu au răspuns. 73% dintre cei intervievaÅ£i au susÅ£inut că nu ar vota Partidul MiÅŸcarea Populară în cazul în care Traian Băsescu ar face parte din el, în timp ce 21% au spus că da, 5% – nu ÅŸtiu, iar 1% – nu răspund.
De asemenea, 70% dintre cei chestionaţi cred că Mişcarea Populară este o consecinţă a disputelor din PDL.
 
Sondajul a fost realizat pe 9 aprilie, pe un eÅŸantion multistratificat, probabilist de 1.229 de subiecÅ£i cu vârste de peste 18 ani, prin metoda CATI ÅŸi are o eroare maximă tolerată de plus/ minus 2,9%.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.