Şoferii sancţionaţi în alt stat UE vor fi obligaţi să îşi plătească...

Şoferii sancţionaţi în alt stat UE vor fi obligaţi să îşi plătească amenzile

0 622
Comisia Europeană a aprobat o Directivă (413/2015) care reglementează modalitatea prin care statele membre vor face schimburi de informaţii privind încălcările normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, informează economica.net. Se urmăreşte astfel ca şoferii indisciplinaţi, ce comit infracţiuni rutiere pe teritoriul unor state membre, altele decât ţara de origine, să fie amendaţi. Statele membre trebuie să asigure transpunerea prevederilor acestei Directive până pe 6 mai 2015.

Directiva se aplică şoferilor care depăşesc viteza neregulamentară, nu folosesc centura de siguranţă, nu respectă culoarea roşie a semaforului, conduc sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, nu folosesc cască de protecţie, folosesc benzi interzise sau telefonul mobil în timpul conducerii.

Potrivit noilor reglementări, la nivelul fiecărui stat membru trebuie să fie creat un aşa numit  „punct naţional de contact”, adică o autoritate competentă desemnată pentru schimbul de date privind înmatricularea vehiculului. Aici vor exista baze de date  privind vehiculele înmatriculate în respectivul stat, dar şi datele privind proprietarii sau deţinătorii vehiculelor. În acest mod, statul membru în care s-a săvârşit abaterea de la lege va putea intra în posesia informaţiilor necesare pentru a stabili persoana răspunzătoare pentru încălcările normelor de circulaţie.

Şoferii vor primi la domiciu o scrisoare de informare de la autorităţile statului membru pe teritoriul căruia a avut loc încălcarea legii. Scrisoarea, redactată în limba şoferului suspect, va include, în conformitate cu dreptul intern, orice informaţii relevante, în special natura respectivei încălcări a normelor de circulaţie care afectează siguranţa rutieră, locul, data şi ora la care a fost săvârşită, o trimitere la dispoziţiile aplicabile (inclusiv titlul acestora) din dreptul intern care au fost nerespectate şi sancţiunea aferentă, precum şi, după caz, date privind dispozitivul utilizat pentru constatarea încălcării.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.