Social-democratii devin pro-liberali?

Social-democratii devin pro-liberali?

0 188

PSD si PNL la guvernare?


Acum, cand toate partidele pareau ca au format o alianta anti-liberala, PSD vine si sare in ajutorul formatiunii lui Tariceanu. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anuntat ca PSD ar sprijini un guvern minoritar format doar de PNL. In opinia fostului sef al statului, aceasta sustinere nu implica o alianta cu liberalii si ar fi conditionata de consultari ale Guvernului cu partidele parlamentare.


Declaratie care a starnit imediat multiple comentarii, mai ales ca acum o saptamana, liderii PSD declarau ca nu vor sustine niciodata un guvern minoritar.


?


„Daca democratii se retrag de la guvernare, PSD ar putea sprijini un guvern minoritar condus de liberali, cu conditia ca acest guvern sa colaboreze indeaproape cu toate partidele parlamentare”, a declarat fostul sef al statului. In opinia fostului presedinte, guvernul Tariceanu nu are merite prea mari in succesul aderarii la Uniunea Europeana, explicand ca tot ceea ce a trebuit sa faca guvernul a fost sa respecte angajamentele asumate. In opinia lui Ion Iliescu, rolul PSD in succesul aderarii a fost unul mult mai important, amintind in acest sens faptul ca negocierile au fost incheiate de guvernul condus de Adrian Nastase.


In privinta oportunitatii organizarii de alegeri anticipate, Ion Iliescu este sceptic. „Un scrutin anticipat ar fi inoportun in acest moment, pentru ca scena politica nu este suficient de asezata, iar structura Parlamentului nu ar fi cu mult diferita fata de actuala componenta politica a forului legislativ” afirma Iliescu.


?


Nici chiar liberalii nu par a se bucura prea mult de „oferta” lansata de Iliescu. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat ca spera sa nu se ajunga in situatia ca PSD sa sustina un guvern “monocolor al Partidului National Liberal”.


„Tot ce pot sa constat sunt doua lucruri: unu – ca deocamdata, cel putin, nu vad niciun motiv si nu am auzit nicio intentie ca PD sa-si retraga ministrii de la guvernare, doi – daca ar face-o, inseamna ca in principalul partid de opozitie exista forte care inteleg ca urgenta Romaniei in perioada urmatoare este sa aiba un guvern care sa continue angajamentele luate in perspectiva aderarii si post-aderarii”, a afirmat Crin Antonescu.


?

In schimb, democratii il acuza pe Ion Iliescu de faptul ca nu are limite in comportamentul politic. Vicepresedintele PD Cezar Preda a declaratliderul social-democrat s-ar alia cu oricine pentru putere. „Pentru putere, Ion Iliescu s-ar alia cu oricine, astfel incat sa nu se afle adevarul despre evenimentele din decembrie 1989. Pentru putere, Ion Iliescu s-a folosit de Miron Cozma si tot pentru putere Ion Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma”, a mai spus Preda.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.