Situatie critica la IAR si Viromet

Situatie critica la IAR si Viromet

0 151

Putinii angajati ramasi la IAR Ghimbav sunt disperati. Oamenii abia s-au intors din somaj si vor pleca inapoi acasa, intrucat situatia comenzilor nu este de natura sa dea de lucru tuturor. Mai mult, si cei care vor avea ceva de facut in fabrica, vor merge la lucru cu taraita: 2-3 zile intr-o saptamana, 2-3 in alta.
Directorul societatii, Nicolae Banea, considera ca singura solutie o reprezinta relansarea activitatii, punandu-si sperante mari in sprijinul actualei guvernari. Ministrul economiei, Adriean Videanu,urmeaza sa soseasca la IAR, pentru a I se prezenta solutii de revitalizare a activitatii, in conditiile in care vanzarea pachetului majoritar este tergiversata de cativa ani, fiind ratate mai multe incercari de privatizare. Desi s-au vehiculat nume importante de firme din domeniu (Bell Helicopter, Eurocopter, Augusta, seicul Seicul Al Shamsi, Aero Vodochody) nu s-a putut finaliza procedura, multi competitori retragandu-se in mod suspect si ramanand in joc oferte unice, de neaccpetat.
Nu doar in Videanu isi spun speranta cei de la IAR ci si in presedintele Basescu, caruia, de asemenea, conducerea IAR I s-a adresat.
Tot la fel de grea este situatia si in Victoria, unde muncitorii de la Viromet, au pichetat, disperati, Primaria din localitate. Deja s-au facut liste pentru disponibilizari si 280 de oameni trebuia sa plece. Unde? Asta se intreaba si cei care au iesit in strada. Majoritatea celor de la combinat nu au alte optiuni de luat in calcul. Au aici locuinte, familii si nicio alta sursa de venit in afara salariului de la Viromet. Alte intreprinderi nu sunt, astfel incat oferta de locuri de munca in Victoria este aproape zero. Si locuitorii din Victoria isi pun nadejdea in Videanu. Liderii de sindicat din Chimie si Petrochimie au semnat cu Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, cu ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, si cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, un protocol care prevede adoptarea unei ordonante care sa prevada acordarea unei subventii de 400 de lei la hectar pentru achizitia de ingrasaminte. Aceasta masura ar trebui sa dea de lucru celor din domeniu. Dar, deocamdata, singura solutie pare a fi disponibilizarea, amanata pentru moment la presiunea muncitorilor. Dar, din pacate, s-ar putea sa fie unica varianta, intrucat actualul guvern nu reuseste sa intre deloc in paine, singura preocupare fiind impartirea “serviciilor”, numirea in functie a clientilor politici. De la alegeri incoace n-am vazut decat o permanenta maimutareala la TV si o mimare a guvernarii, dar n-am reusit sa aflam decat de mostenirea grea a trecutului. Suna cunoscut. Fereasca-ne Dumnezeu si de 15.000 de specialisti, ca am dat de Dracu`!

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.