Sistemul public de pensii – o bomba cu ceas

Sistemul public de pensii – o bomba cu ceas

0 177

Sistemul public de pensii este supus unor riscuri uriase si impovarat de cheltuieli foarte mari, astfel incat nu mai poate miza la nesfarsit pe subventiile de la bugetul de stat, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Asociatia citeaza Raportul elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, care atrage atentia asupra situatiei precare a sistemului public de pensii si admite faptul ca sistemul de pensii private, mai ales cel obligatoriu (pilonul II), a fost aplicat in Romania cu o intarziere ”nepermis de mare” fata de alte state din regiune si din Europa Occidentala.
Potrivit raportului, sistemul de pensii din Romania reprezinta cea mai mare categorie de cheltuieli publice. Cheltuielile anuale pentru pensii in Romania se cifreaza la peste 10 miliarde de euro, adica peste 9% din PIB si peste 26% din toate cheltuielile bugetului general consolidat.
In prezent, raportul dintre numarul de salariati si numarul de pensionari din sistemul public de pensii este de 1 la 1. Daca sunt luati in considerare si pensionarii din categoriile speciale, precum si pensionarii agricultori (care nu sunt inclusi in sistemul public, contributiv), raportul salariati si pensionari devine 1:1,2.
De asemenea, procesele socio-demografice care au transformat Romania in ultimele doua decenii (imbatranirea si reducerea populatiei) transforma problema administrarii mai eficiente a sistemelor de pensii in cea mai mare provocare a sistemului de protectie sociala din Romania.
”Romania se confrunta si cu presiuni suplimentare generate de introducerea foarte tarzie a pilonului II, a carui aplicare a intarziat nepermis de mult. Sistemul public de pensii din Romania se afla in una dintre cele mai dificile situatii din intreaga Uniune Europeana, iar sistemul de pensii va constitui piatra de incercare a fiecarei guvernari de aici inainte”, se arata in Raport.

Viitoarele generatii de pensionari fara bani?
Numarul pensionarilor de invaliditate a crescut cu 430% in perioada 1990-2008, „de cele mai multe ori prin frauda”.
„Este ca si cum populatia Romaniei s-ar fi imbolnavit in proportii de masa”, sustine raportul.
Acest lucru a arata ca acoperirea sistemului public de pensii este foarte mica pentru viitoarele generatii de pensionari. In prezent, mai putin de jumatate din populatia activa este asigurata pentru pensii si este necesara cresterea varstei medii reale de pensionare si egalizarea ei in functie de gen.
La ora actuala peste 1,5 milioane de pensionari (32% din total) au o pensie medie lunara mai mica de 500 de lei, peste 3,8 milioane (81% din total) au o pensie medie lunara mai mica de 1.000 de lei, doar 43.488 de pensionari (0,9% din total) au o pensie medie lunara mai mare de 2.000 de lei, iar pensia medie este de 714 lei pe luna, adica unul dintre cele mai reduse niveluri din Uniunea Europeana.
Numarul de pensionari cu limita de varsta si stagiu complet de cotizare: 1,9 milioane (41% din total), numar de pensionari de invaliditate, cu pensionare anticipata, fara stagiu complet: 2,8 milioane (59% din total), dintre care pensionari de invaliditate sunt 903.000 (1 din 5 pensionari este invalid).
Daca in 1990 existau 8,2 milioane de salariati si 2,5 milioane de pensionari de asigurari sociale de stat (adica un raport de 3,3 salariati care sustin fiecare pensionar), in 2009 (iulie) existau 4,52 milioane de salariati si 4,72 milioane de pensionari de asigurari sociale de stat (adica un raport de 0,96 salariati la fiecare pensionar).
Conform estimarilor Eurostat, in Romania anului 2050 va exista un raport de 0,4 salariati la un pensionar. Pe primele sapte luni din anul 2009, deficitul bugetului de asigurari sociale de stat a fost de 2,84 miliarde lei, inregistrand un maxim istoric.
Deficitul reprezinta 14% din incasarile bugetului de asigurari sociale de stat. Adica la fiecare pensie medie platita de buget, din cei 714 lei, peste 100 de lei sunt subventie de la bugetul de stat (nesustenabil). Bugetul public de pensii inregistreaza deficite in mod cronic, nu exista ani recenti cu excedente, ci doar unele surplusuri minore la inceputul anilor 1990.

Sistemul public de pensii o cu bomba cu ceas
„Raportul comisiei de experti arata foarte clar ca Romania sta pe o bomba cu ceas, iar numele acestei bombe cu ceas este sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situatii din Europa, cu o inrautatire brutala a raportului salariati-pensionari in doar 20 de ani si cu perspective deloc imbucuratoare”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR.
Acesta a precizat ca sistemul de pensii private pe care Romania l-a introdus cu succes in ultimii 2-3 ani este parte a solutiei acestor probleme.
„Pilonul II de pensii private obligatorii nu trebuie vazut insa ca un cost, in ideea ca acum doar culege contributii de la buget si va plati pensii abia mai tarziu. Nu este un cost, ci o investitie in generatiile viitoare de pensionari, care de la sistemul de pensii de stat nu se pot astepta la o pensie decenta”, a spus presedintele APAPR.
Oficialul APAPR a subliniat ca inghetarea la 2% a contributiilor anul acesta a economisit o suma echivalenta de doar 5% din deficitul estimat pentru bugetul de pensii la nivelul intregului an. Sunt bani pe care bugetul si-i permite si care puteau fi investiti anul acesta cu rezultate de 14 – 15%, asa cum s-a intamplat cu toti banii administrati de fondurile de pensii private obligatorii.
APAPR considera ca Romania trebuie sa revina la calendarul initial de contributii in pilonul II, adica 3% in 2010, si nu 2,5%, inca de anul viitor, pentru a construi finantarea sistemului de pensii de maine.
„Dupa parerea mea, este inadmisibil ca, in numele aparentei rezolvari a situatiei de azi a sistemului de asigurari sociale de stat, sa se arunce, cu ochii inchisi, o povara inca si mai mare pe spatele viitoarelor generatii. Nu pot accepta o asemenea abordare”, a mai afirmat presedintele APAPR.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.