Sistemul bugetar: principiile legii salarizarii unice

Sistemul bugetar: principiile legii salarizarii unice

0 251

Asa cum era e asteptat Guvernul a adoptat, miercuri, principiile ce vor sta la baza legii salarizarii unice in sistemul bugetar. Premierul Emil Boc a anuntat ca raportul dintre cel mai mic salariu din sistem si cel mai mare va fi de cel mult 1 la 15 (in prezent acest raport este de: 1 la 70), dar niciun bugetar nu se va confrunta cu o diminuare a salariului actual. Seful Executivului a adaugat ca proiectul de lege va fi finalizat de Guvern pana la data de 30 iunie 2009, iar legea va fi aplicabila din 2010.

Principiile legii salarizarii unice, prezentate de Emil Boc:
1.”Vom avea o singura lege a salarizarii tuturor persoanelor care sunt platite din fonduri publice in Romania, din cauza ca in decursul timpului s-au creat discrepante mari intre salariile diverselor categorii de bugetari. Modelul romanesc al legii va fi inspirat dupa reglementarile care exista la nivelul UE.”
2.”Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si cel maxim va fi de 1 la 15. In prezent, acest raport este de 1 la 70, sau chiar 1 la 100. Aceasta lege va elimina discrepantele uriase existente in prezent.”
3. „Prin noul act normativ, nicio persoana nu va inregistra o diminuare a salariului. Salariile mari vor fi inghetate un numar de ani, in timp ce salariile mici, aflate la baza piramidei, vor creste intr-un ritm accelerat. Este posibil si ca salariile mari sa creasca doar putin, iar cele mici sa creasca cu un procent mai mare.”
4. „Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri care au un caracter general. Ponderea sporurilor in totalul castigului salarial va fi de maximum 30%. Pana acum, sporurile faceau uneori ca acel raport intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 100.”
Aplicarea noului sistem se va face in 3 ani: 2010, 2011, 2012.
Dupa cum este prevazut proiectul de lege va fi finalizat de Executiv pana la data de 30 iunie 2009.”
Legea se va aplica incepand cu anul 2010 si pentru prima data va elimina privilegiile din sistemul bugetar.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.