Simbolul unei manipulari ordinare de presa!

Simbolul unei manipulari ordinare de presa!

0 93
Un articol apărut recent in ziarul The NewYork Times, publicat chiar în ziua declanșării disputei diplomatice româno-ungare pe tema steagului secuiesc, aduce un jenant elogiu POLITICO- ETNICIST, unei echipe de hochei din Miercurea Ciuc, în spatele căreia se afla, evident, exacerbarea unui potential conflict etnic, mai mult decât sportul !
Un articol în care fostul pastor adulterin Laszlo Tokes este socotit in continuare "eroul RevoluÈ›iei romane" si nu turnatorul dublu al serviciilor secrete din Romania si Ungaria, ajuns efemer – tot datorita acestora ! – pana si vicepreÈ™edinte al PE !! Din pacate, pentru ocazionalul colaborator de la N.Y.T. România se reduce cam…tot la arhicunoscutele clisee despre presupusa oprimare etnica (!?),despre dictatorul odios CeauÈ™escu, câinii vagabozi È™i armată obligatorie…
"Un oras cu 38.000 de locuitori situat pe un podis in estul Transilvaniei, Miercurea Ciuc este faimos pentru trei lucruri: este cel mai friguros oras din Romania, aici se produce berea Ciuc si tot aici se afla o echipa de hochei care a castigat de sase ori campionatul Romaniei. Asa incepe articolul…despre Romania, aparut joi in editia tiparita a The New York Times, sub semnatura lui James Montague, care transmite(ce sa vezi!) chiar de la Miercurea Ciuc. Articolul, aparent centrat pe… nevinovatul hochei, a aparut in editia online a ziarului american pe data de 6 februarie, atunci cand a debutat disputa dintre diplomatiile romana si ungara.(!)
Articolul se intituleaza ’’Simbolul unei lupte’’!
Este limpede ca nu este vorba despre o lupta sportiva si nici de fair play. ''Numele de pe tricourile echipei nu este insa Mircurea Ciuc, ci Szekelyfold, numele unguresc pentru Tinutul Secuiesc, o fosta provincie a Regatului Ungariei, continua The New York Times. Pe gheatza patinoarului sta scris Hoki Sport Club Czikszereda. Fanii canta la meciurile de casa , imnul Tinutului Secuiesc in limba maghiara."
Urmeaza prezentarea dupa ureche,dar ostil antiromaneasca, a Tinutului Secuiesc in publicatia americana.
’'Tinutul Secuiesc, numit astfel dupa un trib razboinic care este atestat in Evul Mediu, este o zona dominata de maghiari in Romania, care acopera trei judete ale tarii. Cei circa 1,2 milioane de maghiari formeaza cea mai mare minoritate etnica a Romaniei, 6% din populatia tarii. Caderea Imperiului Austro-Ungar dupa Primul Razboi Mondial a dus la abandonarea a milioane de unguri in ceea ce acum este Romania, Slovacia, Ucraina si Serbia. Secuii s-au trezit rupti de unguri si supusi unei politici de asimilare, incluzand restrictii dure privind folosirea limbii sub fostul regim al lui Nicolae Ceausescu."
"Dar in ultimele doua decenii, etnicii maghiari din regiune au inceput campania pentru o mai mare autonomie",explica tendentios cititorilor americani ai The New York Times .
Hoki Sport Club Czikszereda este in linia intai, scrie prosteste, ce i se spune James Piotr Montaque, de fapt un britanic, urmas al unor emigranti rusi. Este exact din categoria "freelancer", ziarist mercenar, angajat si platit pentru relatarea unui eveniment.
Iata evenimentul: Romania poate fi o tara a fotbalului, insa Czikszereda este orasul hocheiului. Clubul de hochei are rolul clubului de fotbal FC Barcelona, care a tinut vie flacara nationalismului catalan in timpul regimului represiv al generalului Franco.
’’Pot spune ca acest club reprezinta secuii. Ne placem sa spunem ca hocheiul pe gheata reprezinta istoria noastra, pentru ca stramosii nostri erau razboinici, iar hocheiul are nevoie de razboinici. Sunt foarte putini romani care joaca la clubul nostru’’', spune Papp Elod, fost presedinte al clubului si acum politician local. Dar individul uita sa spuna ca trei "colegi" de echipa nationala de juniori, stingand lumina l-au batut cu "dedicatie" in vestiar, cu prosoapele, exact de 1 Decembrie!
Langa Papp sta Timo Lahtinen, antrenorul finlandez al echipei. ’'’Fiecare joaca hochei in acest oras si vorbeste despre hochei,!Este centrul hocheiului din Romania.De fapt ,din Ungaria! ’'’, spune cel putin ciudat antrenorul finlandez, citat de colaboratorul ziarului american,un individ "specializat" pe reportaje sportive in zonele de confict din lumea araba si Orientul Mijlociu! .Chiar sa nu-i fi spus nimeni finlandezului ca este angajat antrenor la o echipa din campionatul romanesc de hochei,ce a fost de 6 ori campioana a tarii unde antreneaza? Si urmeaza o relatare proprie a problemelor create in hocheiul romanesc.’’Intreaga echipa nationala a Romaniei este formata doar din jucatorii mei si toti vorbesc maghiara’’, spune finlandezul. Aceasta anomalie, scrie trimisul ziarului NY Times, a atins punctul critic la un meci dintre Ungaria si Romania in 2011, la Miercurea Ciuc. Dupa meci, aproape toti jucatorii Romaniei s-a alaturat celor unguri si au cantat imnul Ungariei! ’’Unii fotografi i-au surprins si a iesit un mare scandal’'’, spune Attila Goga, care a jucat pentru echipa Romaniei in urma cu zece ani si care acum are dubla cetatenie. ’’Este ciudat, dar vad si eu asta. Ei nu inteleg situatia noastra de aici’’, spune Goga.Este un singur imn pe care Goga l-ar canta, scrie New York Times,nebagand de seama fenomenul maghiarizarii ’’Toti suntem unguri aici. Ma simt ungur,desi tata e roman. De mic copil am vorbit ungureste. Am invatat romaneste, dar maghiara este limba mea materna
Apoi trimisul "special" al NY Times continua: '’’Laszlo Tokes, fost vicepresedinte al Parlamentului European si unul dintre cei mai importanti politicieni maghiari din Romania, face campanie pentru autonomia deplina a maghiarilor in Romania, centrata pe Tinutul Secuiesc, cu sportul jucand un rol important. ’Cultura noastra a fost oprimata. Asa s-a intamplat si in sport. In Czikszereda de aceea este foarte important hocheiul, pentru ca este identitatea ungureasca. Sportul preia uneori rolul unei minoritati’’, spune Tokes. Acesta, acum episcop, a fost un erou al revolutiei din 1989, care l-a dat jos pe Ceausescu. Cand politia secreta romana a incercat sa-l aresteze,credinciosii sai au rezistat si au dus la izbucnirea protestelor nationale care au dat jos regimul. Tokes ii numeste pe romani '’prieteni foarte buni'', dar spune ca "romanii nu accepta ca oamenii sai sunt unguri’’', scrie aiurea ziarul american.’’Uneori suntem numiti romani care vorbesc maghiara. Nu este adevarat. Suntem unguri in sensul original al cuvantului. Chiar si daca am trai pe Luna, tot unguri am fi. Chiar daca traim in Transilvania, Romania, tot unguri suntem’’', spune Tokes.
Hoki Sport Club Csikszereda a atras oamenii de afaceri locali si politicienii care promoveaza Tinutul Secuiesc. Desi patinoarul a fost construit in anii 1970, el este bine intretinut, cu un hotel in apropiere, pentru echipele oaspete. Si apoi NY Times prezinta situatia hocheiului din Bucuresti. ’' La Bucuresti, hocheiul a trait zile mai bune. Patinoarul orasului este partial inundat. Cu cateva zile in urma, o fata se antrena la patinaj ocolind baltile de pe gheata. Cainii vagabonzi au intrat inauntru. Unul s-a prins in atele portii de hochei si le-a ros pana cand le-a rupt. Miercurea Ciuc are un interes social si politic. Este un oras mic. Daca vor sa fie vazuti ca si alte orase, ei trebuie sa arate ceva. Au ales sportul. Politicienii din zona se folosesc de asta pentru a se promova’’, spune Marius Gliga, presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata. (Trebuie precizat ca si la Cluj s-a ales tot sportul drept vehicul politic.Promotorul este Arpad Paszkany,un fost negustor anonim de masini second hand, ajuns peste noapte milionar in euro si patronul echipei de fotbal CFR CLUJ,care in perioada horthysta a activat in campionatul Ungariei.Paszkany este sustinut direct de catre servicii oculte din Budapesta,si "finantat" indirect cu bani multi , de catre o firma,cu radacini totacolo,"TriGranit"! Deci nimic nou…)
Inainte de revolutie, Bucurestiul era centrul hocheiului. Era de aur a fost in 1970-80. Atunci Steaua Bucuresti, echipa armatei, era cea care domina.
''’Luau cei mai buni jucatori lasandu-i sa se antreneze in loc sa faca stagiul militar, ceeace era bine pentru jucatori. Aveau doi ani de zile de antrenamente, ceea ce era bine pentru echipa nationala’’, spune Gliga. Insa abolirea serviciului militar obligatoriu, preeminenta fotbalului in Bucuresti si afluxul de bani la Csikszereda , au schimbat balanta.
Urmeaza relatarea finalei Cupei Romaniei, cu Hoki Sport Club Csikszereda intalnind, la Brasov, Korona Brasov. Steagul secuiesc flutura cand a inceput a treia repriza, insa Hoki Sport Club Csikszereda a pierdut Cupa. De aceasta data, scrie NY Times, fanii au cantat in romaneste, insa doar pentru a le spune arbitrilor ’’hoti’’ si celorlalti suporteri romani… ’’tarani!’’
…In ciuda faptului ca au pierdut finala, patinoarul si echipa din Ciuc raman un simbol a ceva mai mare decat hocheiul pe gheata, se incheie articolul de propaganda sovina, gazduit surprinzator de catre New York Times.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.