SIF Transilvania isi va reduce profitul la jumatate in 2008

SIF Transilvania isi va reduce profitul la jumatate in 2008

0 53

SIF Transilvania, societate care in 2007 s-a plasat pe locul doi in top SIF in functie de profitul raportat, se arata a fi cea mai pesimista. Aceasta mizeaza, in 2008, pe o reducere de peste doua ori a profitului net, pana la circa 14,7 milioane de euro. SIF Transilvania si-a bugetat venituri de aproape doua ori mai mici, in timp ce cheltuielile societatii sunt programate sa inregistreze o crestere usoara.
Trei dintre cele cinci SIF-uri estimeaza pentru acest an profituri mai mici decat cele obtinute in 2007, diferentele mergand de la 15%, in cazul SIF Banat-Crisana si Oltenia, si ajungand pana la 50%, la profitul bugetat de SIF Transilvania.
Conducerea SIF-urilor spune ca estimarile in scadere pentru acest an au fost facute avand in vedere inceputul slab de an pentru piata de capital, care nu permite societatilor valorificarea unora dintre pachetele de actiuni detinute, in conditiile in care preturile au scazut foarte mult. In acelasi timp, cresterea numarului de oferte publice initiale (IPO) asteptate pentru acest an ar putea determina un efort financiar mai ridicat din partea SIF-urilor.
Cel mai mare profit pentru 2008 l-a bugetat SIF Banat-Crisana, care si anul trecut a inregistrat cel mai ridicat profit dintre SIF-uri. Societatea estimeaza pentru acest an un profit net de 104,08 milioane de lei (28,9 milioane de euro), in conditiile in care se asteapta la cheltuieli totale cu circa 25% mai mari.
SIF Oltenia, care estimeaza aceeasi scadere a profitului ca SIF Banat-Crisana, de aproximativ 15%, si-a bugetat un profit net de 90,6 milioane de lei (25,2 milioane de euro).
Singurele SIF-uri care se asteapta la castiguri in crestere, Moldova si Muntenia, si-au bugetat profituri de 75 milioane de lei (20,8 milioane de euro), respectiv 99,7 milioane de lei (27,7 milioane de euro). In cazul SIF Muntenia, este vorba de profitul brut, la celelalte SIF-uri avandu-se in vedere estimarea de profit net pentru acest an. Profitul estimat de SIF Moldova este cu 15,6% mai mare fata de cel din 2007, iar cel al SIF Muntenia, cu circa 5% mai ridicat.
SIF Moldova mizeaza, pentru 2008, pe venituri cu 18% mai mari, pana la 142,88 milioane de lei (circa 39,6 milioane de euro), dupa ce, in 2007, veniturile companiei au scazut cu 20%.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.