Sibiu: atelier de confectionat naiuri

Sibiu: atelier de confectionat naiuri

0 102

Maestrul Gheorghe Zamfir va participa duminica, la Cisnadie, la inaugurarea primului atelier de confectionat naiuri din Transilvania.
Atelierul se deschide la initiativa lui Radu Nechifor, interpret renumit al acestui instrument la numai 24 de ani.
Ideea atelierului s-a nascut din necesitatea existentei pe piata a unui producator care sa fie cat mai apropiat de felul in care un naist percepe exigentele instrumentului. Acest statut, de interpret, il ajuta pe Radu Nechifor sa fie primul care recunoaste dificultatile pe care le intampina un artist in cursul interpretarii la nai.
Atelierul va produce naiuri dupa metoda traditionala, pe baza comenzilor primite, naiurile fiind create in mod special pentru fiecare interpret in parte. In atelier vor fi produse toate tipurile principale de nai: soprano, alto, tenor, bas. Naiurile vor fi confectionate din materiale speciale cum ar fi bambusul Tonkin, care reda cel mai bine sunetul original al naiului.
Comenzi pentru naiuri confectionate de Radu Nechifor deja exista, cum ar fi cele primite din Corea, Elvetia sau din Statele Unite ale Americii. Perioada minima de producere a unui nai dupa metoda traditionala este de 15 zile, procesul fiind unul special si care trebuie respectat cu strictete.
Radu Nechifor, absolvent al Universitati Nationale de Muzica Bucuresti, clasa prof. Gheorghe Zamfir, sustinator a numeroase concerte internationale in Germania, Franta, SUA, Italia, Canada (unde a lansat primul sau CD, “Esenta de nai”), Elvetia (unde a predat concertele – lectie din cadrul Festivalului International de Nai de la Arosa 2008), detinatorul marelui premiu al Festivalului national de folclor “Strugurele de aur” – Jidvei 2006 si al premiului III la Festivalul national “Mamaia – 2006”, are frumoasa pasiune de a confectiona acest instrument muzical, atat de indragit de el – NAIUL.
Relatia cu maestrul Zamfir a fost mai mult decat o simpla legatura profesor-student, Radu Nechifor fiind indrumat de maestru atat in afara orelor de curs, cat si dupa absolvirea Conservatorului, colaborand cu Orchestra Nationala de Folclor condusa de Gheorghe Zamfir.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.