Sfantul Gherman sau Harmanul viermilor

Sfantul Gherman sau Harmanul viermilor

0 111

In 12 mai este praznicul Sf. Gherman – patron al animalelor si al insectelor. Gherman este patronul animalelor si al insectelor, putand influenta de asemenea buna dezvoltare a semanaturilor si belsugul holdelor. La slavii de sud, dar si in unele locuri de la noi, reprezentarea Caloianului purta adesea numele de Gherman, ca o trimitere directa la personajul care aparea ca distribuitor al precipitatiilor.
Interesant este ca oamenii au uitat data acestei sarbatori (fie datorita trecerii la noul stil, fie doar pentru ca nu s-a mai respectat si s-a pierdut in timp), si asa se explica pierderile mari ale taranilor datorate daunatorilor din recolte.

Superstii si obiceiuri populare
Sf. Gherman stapaneste peste insectele si viermii care distrug recoltele, dar si peste furtuni si nori care aduc grindina. Se crede ca daca oamenii lucreaza in aceasta zi viermii le vor manca legumele, vitele vor face viermi, va bate grindina si vor ataca lupii.
Despre aceasta zi, in calendarul popular exista mai multe obiceiuri si superstitii. Se zice ca Ghermanul e considerat conducatorul furtunilor si al norilor de grindina. Odata, in acea zi, un popa a lucrat la camp cu oamenii si seara a batut piatra asa de mare, ca a omorat chiar si vite, pasari .
In ziua de Gherman, o femeie goala, dezbracata, da ocol semanaturilor noaptea, ca viermii sa nu strice recolta. Femeile care au oi si vaci trebuie sa nu coasa, sa spele sau sa se pieptene in aceasta zi pentru a nu face branza viermi. Popular, sarbatorii i se mai spune Ghermanul sau Harmanul viermilor.

L.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.