Sera verticala pentru orasul viitorului

Sera verticala pentru orasul viitorului

0 102

O societatea suedeza a pus la punct o sera verticala pentru a cultiva in centrul orasului fructe si legume, relateaza AFP, dand exemplu plantarea unor seminte de rosie la nivelul solului pe o spirala care se invarte si cand ajunge in varf, 30 de zile mai tarziu, poate fi cules fructul.
In cativa ani, „80 la suta din populatie va trai la oras” si va fi obligatoriu sa „cultivi in mediul urban, pentru ca terenurile vor lipsi”, a explicat, vineri, vicepresedintele societatii suedeze Plantagon, Hans Hassle.

Datorita acestei serei, se vor putea produce in fiecare zi produse proaspete si bio, pentru a fi vandute direct consumatorilor, pe loc.
„Noi vom economisi 70 la suta din costul acestor produse proaspete pentru ca acum 70 la suta din pret reprezinta transportul si depozitarea”, a precizat Hassle, precizand ca oamenii cu venituri mai modeste vor acea acces la astfel de produse bio.
Pana in prezent, nu a fost construita nicio astfel de sera verticala, dar mai multe orase din Scandinavia si China s-au aratat interesate, a spus vice-presedintele.
O astfel de instalatie costa 30 de milioane de dolari, adica mult mai mult decat o sera obisnuita, dar investitia va fi rapid recuperata pentru ca pentru o suprafata de sol de 10.000 de metri patrati, o sera verticala echivaleaza cu o suprafata cultivata de 100.000 de metri patrati, datorita sistemului de ridicare a culturilor.
„Aceasta idee i-a venit unui inventator in urma cu 20 de ani, dar nicio persoana careia i-a prezentat-o nu a crezut in ea. Ea mi-a fost prezentata in urma cu zece ani si mi s-a parut o idee buna atunci si am vorbit cu Sweco, o societate de inginerie din Suedia, care a acceptat sa construiasca serele verticale”, a explicat Hassle.
Sera e de fapt o sfera mare in care se afla o spirala care se invarte si pe care incoltesc semintele.
„Pare din lumea fantastica, dar de fapt tehnologia e simpla”, a spus Hassle.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.