Senatul – decizie istorica in cazul Fundatiei Gojdu!

Senatul – decizie istorica in cazul Fundatiei Gojdu!

0 77

Calvarul „Fundatiei Gojdu” pare sa fi luat sfarsit. Senatul a aprobat in sedinta de luni proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind infiintarea „Fundatiei publice romano-ungare Gojdu”.


Este remarcat ca Impotriva ordonantei au votat toate partidele (inclusiv liberalii), mai putin doi senatori UDMR care s-au abtinut. Desi acordul a fost semnat de premierul Tariceanu, colegii sai de partid au votat pentru anularea intelegerii care lovea in mod evident in interesul romanilor ardeleni.


?


Revenirea la o realiate istorica


Votul din Senat este pe placul Bisericii Ortodoxe Romane, care a contestat de la inceput legalitatea infiintarii fundatiei Gojdu.


Cateva declaratii, dupa vot, sunt de retinut.


„Nu sunt de acord cu aceasta intelegere, si atunci cand avem dreptate sa nu ne oprim sa spunem nu se poate (…) putem chiar sa mergem in fata instantelor internationale”, a declarat Radu Campeanu, senator PNL.


„Ne vom ruga ca Dumnezeu sa va ajute sa aparati nu numai principiile dreptatii, dar si ale sfinteniei cu care trebuie sa credem, va multumim din suflet”, a spus intr-un discurs Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza.


„Personal nu cred ca a fost afectata cu nimic pozitia fundatiei (…) Nu contest dreptul bisericii de a avea o pozitie diferita”, a precizat senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs..Practic, in urma acestui vot, parlamentarii au anulat un acord dintre Guvernul roman si cel ungar. Ordonanta de infiintare a fundatiei Gojdu a fost respinsa in Senat, dupa ce nu a trecut nici de votul deputatilor. Senatul a fost Camera decizionala in privinta acestui act normativ. Documentul reprezenta certificatul de nastere a fundatiei care sa administreze mostenirea avocatului Emanoil Gojdu, lasata prin testament ortodocsilor romani din Ungaria si Transilvania.
Practic reprezentantii BOR spun ca, de mostenirea avocatului de origine romana, ar trebui sa se ocupe o alta fundatie, numita tot Gojdu, infiintata in 1996 la Sibiu. Fundatia ar trebui sa administreze aproape noua miliarde de dolari, asta daca ar fi repusa in posesia bunurilor din Ungaria. O parte din cladirile din centrul Budapestei, care au apartinut celebrului avocat de origine romana Emanoil Gojdu, au fost transformate in sedii de birouri, intr-un complex comercial si o parcare subterana.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.