SECOND-HAND LA PRIMA MANA

SECOND-HAND LA PRIMA MANA

0 174

D.D.Rujan

Daca ar fi doar o ambitie, fie ea si prosteasca, a Guvernului Tariceanu, privind nesfarsitul slalom printre jaloanele legislatiei europene referitor la inmatricularea unui automobil, ar fi de inteles. Dar la mijloc este, se pare, un strict interes de afaceri al grupului de importatori, adunati sub initialele APIA, al carei presedinte a fost intr-o vreme chiar Premierul.

Ca niciodata in ultimii ani, vanzarea de automobile nu a adus atatia bani in aceasta adevarata industrie de desfacere a autoturismelor, fie ele noi sau second-hand. Si nici nu este de mirare. In vreme ce in Romania, in anul 1990 existau 56 de automobile la 1.000 de locuitori, in Polonia erau 138, in Bulgaria 151, in Ungaria 187, in Cehia 233, iar in Europa Occidentala, aproape 400 de autoturisme la 1.000 de locuitori!

Adevarat, Romania a recuperat spectaculos aceasta ramanere in urma. In vreme ce la noi numarul automobilelor noi a crescut, pana in 2007, de aproape patru ori, in Bulgaria, Ungaria si Cehia, acest procent abia s-a dublat. Un ritm mai apropiat de Romania s-a inregistrat, pina in 2007, doar in Polonia. Un studiu efectuat pe piata auto din Europa Centrala si de Est a aratat ca diferente intre statele est-europene, in ceea ce priveste vechimea masinilor, incepe sa se niveleze. In Romania, de exemplu, Taxa de prima inmatriculare a favorizat importurile de masini noi in proportie de 34%, pe cind in Polonia si Cehia, ponderea a fost de 18%, in Ungaria de 16%, iar in Bulgaria de 12%.

In aceste conditii nici nu este de mirare ca virsta medie a parcului auto existent in Romania a coborat spectaculos in jur de 12 ani, aproape la fel ca in tarile mentionate mai sus, ba chiar peste varsta medie a parcului auto din Bulgaria si Polonia, a ajuns mai „batrana” decat la noi cu vreo 3-4 ani! Sigur, pana o sa ajungem la varsta parcului auto calculat pentru primele 15 tari din UE (care este de numai 6,9 ani), va mai curge destula apa pe Dambovita. Dar cand mai cititi in vreun ziar sau mai auziti pe cineva vorbind despre Romania ca fiind si la acest capitol „ultima in Europa”, spuneti-i fara complexe, sa nu mai bata campii.

In tarile Uniunii Europene, structura de profit a dealerilor de acolo se distanteaza tot mai mult de cea a negustorilor de la noi. Daca in Romania, circa 2/3 din profit este „extras” din vanzarera efectiva de masini noi, la care se adauga circa 30% profitul obtinut din activitatile post-vanzare (aproape jumatate numai prin operatiile de garantie), in tarile din Vest, structura de profit a unui dealer se ridica la 35-37% din comertul cu autovehicule rulate. Foarte putin dealeri de la noi s-au gandit sa investeasca intr-o asemenea structura de profit, cu automobile din propria desfacere, care in tarile dezvoltate ale UE se dovedeste foarte convenabila.

Anul 2007, de exemplu, s-a dovedit, in continuare, la fel de propice acestui business doar cu masini la zero km, care a umplut de bani multi dealeri, piata romaneasca a importurilor si desfacerii de autoturisme noi fiind fara precedent pana acum. S-a putut vorbi chiar de un adevarat „boom” in domeniu, atat la vanzarea autoturismelor provenite din import, cat mai ales a celor autohtone. Orice am spune (si am avea inca ce spune despre calitatea europeana a modelelor autohtone ), Dacia Logan s-a dovedit, de la un an la altul, un autoturism ce si-a mentinut un trend ascendent, mai ales in ultimii 5-6 ani, de cand Romania se pozitioneaza tot mai activ pe tabla de sah a industriei constructoare de masini din UE.

Acesta este, desigur, si motivul pentru care Compania Ford chiar s-a batut sa prinda piata romaneasca, prin cumpararea, sa recunoastem, in conditii absolut favorabile, a Uzinei de Automobile de la Craiova. Investitiile promise insa de americani, anuntata dublare a numarului de angajati si modelele de succes pe care preconizeaza sa le lanseze la Craiova, fac din viitoarea Uzina Ford un redutabil concurent pe nisa de piata pentru Dacia-Renault. Fiind vorba insa de economie de piata, ce putem spune decat cu atat mai bine pentru cumparatori si… tarii cu atat mai bine!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.