Se sparge ANAF? Finanțele vor inființarea unei noi instituții – Autoritatea Vamală...

Se sparge ANAF? Finanțele vor inființarea unei noi instituții – Autoritatea Vamală Română!

0 238

Ministerul Finantelor Publice a elaborat un proiect de act normativ care prevede înființarea Autoritãții Vamale Române, ca instituție de specialitate a administraþiei publice centrale în domeniul vamal, cu personalitate juridicã, se arată într-un comunicat de presă al instituției.Vezi proiectul aici
Potrivit acestuia, scopul proiectului de act normativ este de a consolida autoritatea vamalã și de a asigura îndeplinirea misiunii acesteia stabilitã la nivelul Uniunii Europene, în condițiile în care România gestioneazã a doua cea mai mare frontierã externã a UE, iar tendintele fenomenelor infractionale transfrontraliere sunt în continuã creștere, se impune reorganizarea activitãții vamale.
Acest demers vizeazã, conform inițiatorului, eficientizarea și coordonarea integratã si unitarã a activitãții structurilor vamale în actiunea de combatere a traficului ilegal cu mãrfuri la frontiera României si a Uniunii Europene, în regim de maximã urgențã.

Autoritatea va asigura administrarea impozitelor, taxelor si altor venituri bugetare date prin lege în competenþa sa, aplicarea politicii si legislației vamale, va exercita atributiile de autoritate vamalã. Va asigura control operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricãror acte si fapte care au ca efect frauda vamalã, precum si a altor fapte date prin lege în competenþa sa.

Autoritatea va prelua atribuțiile, activitatea, posturile si personalul structurilor vamale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã si a unitãtilor subordonate acesteia, respectiv Directia Generalã a Vãmilor din cadrul aparatului propriu al Agentiei, directiile regionale vamale si birourile vamale de interior si de frontierã din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice.

Alte modificări:
* Atribuțiile privind verificarea respectãrii condițiilor de preautorizare a antrepozitarilor autorizați revine structurii specializate din cadrul Autoritãții Vamale Romane.
* Atribuțiile privind autorizarea operatorilor economici care desfãșoarã activitãți în domeniul produselor accizabile revine Comisiilor de autorizare constituite la nivelul ANAF- DGRFP.
* Atribuțiile privind verificarea respectãrii condițiilor de postautorizare a antrepozitarilor autorizați revine structurii specializate din cadrul ANAF- DGAF.
* Atribuțiile privind constituirea, gestionarea și executarea garanțiilor depuse de operatorii economici care desfãșoarã activitate în domeniul produselor accizabile revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.
* Atribuțiile privind suspendarea autorizațiilor pentru neplata accizelor revin structurilor specializate din cadrul ANAF- DGRFP.

Autoritatea Vamalã Românã va fi condusã de un presedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului finanțelor publice.
Autoritatea va avea un secretar general, înalt functionar public, numit în condiþiile legii, care îndeplineste atributiile prevãzute la art. 61 alin. (1) si (2) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.