Se scumpeste Bacalaureatul la Brasov

Se scumpeste Bacalaureatul la Brasov

0 229

Pentru ca guvernantii nostri sunt in criza, nu stiu ce taxe sa mai inventeze si sa mai mareasca pentru a mari deficitul cu care se confrunta. Salariile profesorilor nu numai ca nu au fost marite, dar acum au fost si inghetate pentru ca … este criza! De investitii in laboratoare si sali de clasa sau macar grupuri sanitare pentru ca scolile sa poate functiona, nici nu poate fi vorba pentru ca … este criza!
Asa ca, in contextul dat, chiar daca profesorii se pregatesc sa boicoteze examenul de bacalaureat printr-o greva generala, iata ca Minsterul Educatiei, Cercetarii si Inovarii le face acestora o surpriza: marirea taxei de examen pentru ca … este criza!
Cei care au picat cele doua sesiuni gratuite ale examenului de maturitate, trebuie sa plateasca acum o taxa cu 31 de lei mai mare.
La Brasov, taxa de 186 de lei de anul trecut a ajuns acum la 217 lei. La fel vor fi nevoiti sa plateasca si cei care provin din institutiile preuniversitare particulare acreditate si autorizate de Minister.
Absolventii de liceu care nu sustin toate probele vor plati mai putin, in functie de numarul de examene la care participa.
Banii sunt folositi pentru procesarea datelor, plata examinatorilor si organizarea concursului. „Daca elevul are de sustinut doar una sau doua probe, de exemplu, se imparte aceasta suma la numarul total de probe. Rezultatul obtinut este costul unui singur examen care se inmulteste cu numarul de probe sustinute”, afirma Vasilica Diaconu, inspector scolar adjunct, citata de ziarul Adevarul.
Pe langa aceasta taxa, elevii care au de sustinut atestate la limbi straine sau la informatica, trebuie sa plateasca in acest an 65 de lei. „Aceasta taxa se stabileste la nivelul fiecarui Inspectorat Scolar in parte. La noi este la nivel de propunere, dar zilele viitoare va intra in discutie in comisie“ a mai spus Vasilica Diaconu.
Ministerul Educatiei a publicat pe internet subiectele pentru examenul de Bacalaureat 2009. Acestea pot fi descarcate de pe adresa www.bacalaureatul.ro/variante-subiecte.
Inscrierile pentru Bacalaureat sunt programate intre 1 si 8 mai. Sesiunea de vara a BAC-ului se va desfasura intre 22 iunie si 2 iulie. Afisarea rezultatelor finale, dupa rezolvarea contestatiilor, se va face in 9 iulie. Sesiunea de toamna va avea loc intre 17 august – 3 septembrie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.